• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

Възможните и невъзможните вариации за 7 от 11-те титли

Петък, 23 Октомври 2020 | София, RallyXpress
Възможните и невъзможните вариации за 7 от 11-те титли

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2019 RallyContr
ВРЕМЕНАТА от квалификационните маншове в събота, както и състезателните изкачвания в неделята на последния планински уикенд, можете да следите ТУК

ПРЕДИ СТАРТА на трите квалификационни манша в Благоевград и особено преди финала на трите състезателни манша от финалния кръг в шампионата на планински изкачвания, вече са известни трима от първенците за 2020 г.

:: Направените изчисления са
на RallyXpress са
неофициални
и са направени при системното
следене на развоя в първенство-
то през последните 30 години.

Нещата преди финала на Делвино са се сложили така, че и основните конкуренти за първите места, които биха съперничели на тримата пилоти – Стефан Георгиев (Стара Загора, Форд Ескорт RS, НС2), Даниел Живков (ЕФКО Рейсинг Тим, Пежо 206 RS, RS3) и Искрен Пондев (Грийн Фокс Моторспорт, Пежо 106, RC5), не са заявени за благоевградския финал.

2020 KUS Stefan Georg VF 00

снимка за rallyxpress:васко фиданов-loeb
БАВНО ЗАПРЯГА, БЪРЗО ЯЗДИ … Стефан Георгиев обува „най-бързите“ маратонки, които тази година му донесоха успешен сезон.

Както вече писа RallyXpress (виж ТУК), Симеон Иванов и Александър Бурдин не се регистрираха за участие заради технически проблеми с автомобилите си и пътят на заралията към първата титла от 2013 (Х4) може да се смята за открит, като за това е достатъчно Георгиев да мине през техническия контрол и да стартира в първия манш.

Нито едно от двете Рено Клио, карани от пилотите на Мегапорт Емил Денев-Прокурора и Оги Герджиков в RC3, които са непосредствено зад лидера, не са сред заявените за финала, така че Дани Живков (45 т.) е предизвестен шампион, защото и третият в класирането – Любо Николов (ЕФКО Рейсинг, Рено Клио) не фигурира в заявките.   

2020 KUS Dani Jivj VF 003

снимка за rallyxpress:васко фиданов-loeb
ИЗНЕВЯРА НА „СТРЕЛИТЕ“… Заради регулациите с горивото, заради които Дани Живков не желае да преработи своята супер-Ланча, най-заклетия почитател на италианските автомобили се пуска с… френско „лъвче“, което обаче му донесе и титла в класа.

Една-единствена е заявката в клас RC5 – Самуил Занев (АРА моторспорт, Пежо 106), но Занев не би могъл дори да се доближи до първенецът в класа Искрен Пондев, който дори и с половината от актива за първото място ще е с една от най-ефективните си години – 72 т. в неделя след обед.

Това, че трима от шампионите печелят годината с W/O, изобщо не означава, че уикендът е лишен от интриги. Точно обратното, защото като се почне от генералното класиране и се стигне до клубното, всичко виси на благоевградските резултати.

Възможните и невъзможните вариации за 7 от 11-те титли

снимка за rallyxpress: васко фиданов-loeb
МОЖЕ ДА ЗАПИШЕ НОВ РЕКОРД… Миро Ангелов спечели шампионата в ралитата, лидер е в първенството на „планинарите“ и има претенции за първото място в спринта. Ако спечели в неделя, а после и във Вида-спринт, първият пилот на Мегапорт рейсинг ще стане единственият от 1994 г. насам, спечелил титлите в три от четирите класически дисциплини.


ШАМПИОНИТЕ 2020: СЛЕД
ВАЛИДИЗИРАНЕТО ОТ АФБ

НАПРАВЕНИТЕ в анализа изчисления са на базата на воденото от RallyXpress годишно класиране в шампионата на планинските изкачвания. Тези сметки са неофициални, а определянето на шампионите в главното класиране деветте отделни класа и клубния шампионат за годината ще бъдат определени, след като АФБ  валидизира годишните резултати от всички състезания и крайното подреждане за сезон 20-20.


Някакви си 3 т. делят лидера на шампионата Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево, 60 т.) от русенеца Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик). Както и да завърши спорът между двамата, финалът на сезон 2020 ще е прекалено любопитен.

Ангелов ще е първенец, дори и победата в общото класиране да е за Веселинов, ако пилотът на Мегапорт завърши от 2-о до 11-о място. Но дори и да е 12-и – равен брой точки при победа на Веселинов (по 64), с две победи от шампионата Ангелов е победител за годината.

Това би означавало, че лидерът на Мегапорт Рейсинг може да стане първият пилот след Георги Петров през 1994 г., който е печели „трите класики“ – рали-планинско-рали спринт.

Третият във временното генерално класиране е Александър Кръстев (Александър Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, 34 т.), за когото опциите за титлата са най-малките – победа и съответно 13-о място за Ангелов и 10-о за Веселинов.

2020 GOR Al Krastev SD 004

снимка: rallyxpress
ЩЕ Е ДОВОЛЕН НА БРОНЗ, НО И СЪС ЗЛАТО В ДОБАВКА… Александър Кръстев има малко шансове за голямата титла, но няма нищо против да спечели тази в НС1.

При положение, че Веселинов се добере до победния финал, то това ще е първият случай след 2011 г., когато автомобил от категорията 2WD печели генералното класиране.

2020 SHU Iskr Vesel SD 006

снимка: rallyxpress
ТРОЕН ШАНС ЗА РУСЕНЕЦА… Възможно ли е Искрен Веселинов да подобри постижението от 2011 г. на Ники Диков, ставайки първия шампион в генералното класиране, чийто автомобил е 2WD, да вземе титлата в общото подреждане и да я допълни с тази в НС4?

Преди 9 години това направи Николай Диков (Стара Загора, Ситроен Саксо, N2).

Малка компенсация за проваления от две повреди и един удар шампионат, ще търси първенецът за 2019 г. Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1, 30 т.), който трябва да се победи  Алекс Кръстев. Този вариант, при четирима заявени пилоти, обаче е възможен единствено, ако Кръстев по една или друга причина не стартира или не завърши.

2020 SHU EV auto R team FB

снимка за rallyxpress: архив на ел-ви ауто рейсинг
СТАРТ ЗАРАДИ ОТБОРА… Екипът на Лъчо Воденичаров спечели клубната победа в Шумен, но шансът измени на Пламен Камбуров и сега пилотът ще стартира в Благоевград заради отборните точки.

Най-завързана интригата изглежда в НС3. Там първите трима са побрани в 4 т. – Николай Николов (Флат Аут 3, Фолксваген Голф, 34 т.), завърналият се Ивелин Чаканов (Стара Загора, Рено Клио) и препълненият с амбиции „да ги боря всички“ Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган Макси) – двамата по 30 т.

Тук вариациите са повече от 15, така че просто следете класирането в неделя, добавяйки точките за съответните места.

Второто направление, в което Искрен Веселинов – най-ефективният до момента тази година пилот – 81 т., е втората титла, към която русенецът има претенции – в НС4. Недялко Денев (Стара Загора, Пежо 106, 60 т.) е прекият опонент, като успехът на заралията е възможен единствено при вариант 1-о или 2-о място, но при нула за русенеца.  

Троен е възела и 15 са възможните варианти за победителя в НС5 (петима заявени) – Пламен Петров (Флат Аут, Хонда Сивик, 45 т.), Богомил Петров (АРА Моторспорт, Лада, 34 т.) и Ивайло Х. Иванов (Флат Аут, Хонда Сивик, 21 т.).

2020 GOR Ivailo Ivan HC5 SD

снимка за rallyxpress:васко фиданов-loeb
ЗА СВОЯТА КОРОНА, НО И ЗА ВАРНЕНСКИЯ КЛУБ… Такава изглежда задачата на Ивайло Иванов в Благоевград, като опитът му да спечели титлата в НС5 ще е от значение и за отборното класиране.

Две години, след като стартира за първи път в осоговското планинско състезание, Любен Емануилов (Пежо 106, 57 т.) за първи път е претендент и лидер на RC4 за титлата в класа. Той обаче ще има много сериозна битка със съекипника си Динко Иванов (Ситроен С2 R2, 49 т.), който държеше титлата през 2018 г. в този клас.

Емануилов, който е второ поколение пилот, печели титлата, ако в класа (6 заявени) завърши между 1-о и 50 място, а Иванов е 2-и и по-надолу. При победа на бившият шампион, титлата ще се върне в АСК Стара Загора, но при положение, че младежът е 3-и или по-назад в класирането за RC5.

2020 SHU Lub Emanui SD 006

снимка: rallyxpress
ПИЛОТИ ОТ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ ИМАТ ЕДНА ЦЕЛ… Любен Емануилов разчита на компетентното техническо обслужване на Емануилов-баща, като целта им е първа титла за младежа.

ГЕОРГИ ПЕТРОВ ДЪРЖИ РЕКОРДА ЗА ТРИ ТИТЛИ В ЕДИН СЕЗОН

RallyXpress OldДВАДЕСЕТ И ШЕСТ години вече старозагорската автомобилна легенда Георги Петров продължава да държи един своеобразен рекорд за БГ-автомобилния спорт. През доста далечният сезон 1994 г. именитият заралия успява за първи и последен път у нас да спечели едновременно и трите титли в класическите дисциплини – рали (с Иван Тонев), на писта и в шампионата на планинските изкачвания. Мнозина от познавачите смятат, че тази година, както предишната и следващите два сезона, са времето, в което Петров разкрива в най-голяма степен потенциала си на пилот и това са състезанията, в които той е зад волана на Форд Ескорт RS (група А).

През същата тази 1994 г. заралията е номиниран от автомобилните медии за седми път като №1 в анкетата на БФАС „Пилот на годината“, като до края на кариерата си Георги Петров още на два пъти е посочван като първенец на изключително престижната анкета, която за последно националната федерация организира през 2003 г.

1994 ALB Petrov 001 KK 004

снимка за rallyxpress: курти куртев/сливен
АВТОГРАФИ ЗА СТОТИЦИТЕ ФЕНОВЕ… На старта на българското рали от европейския шампионат в Албена, Георги Петров поставя своя подпис върху снимки на своя шампионски Форд Ескорт RS.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев