• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Бъдете готови за още големи промени, тепърва ще започнат

Петък, 13 Март 2020 | от Страшо Димов, София
Бъдете готови за още големи промени, тепърва ще започнат

У НАС: АФБ ИЗБИРА МЕЖДУ ДВА
ВЪЗМОЖНИ ВАРИАНТА ЗА СПОРТА

2019 AFB Last
ДВЕ ИЗГЛЕЖДАТ най-вероятните опции, които управителното тяло на Автомобилна федерация на България (АФБ) би могло да използва в ситуацията сега, както и с оглед на евентуалната ѝ промяна към по-добро.
:: ВАРИАНТ А – мораториум върху състезанията в определен от управата срок, след което се прави тотална ревизия на Календар 2020 и то при положение, че има съществено подобрение в картината.
:: ВАРИАНТ Б – обявяване на „нулева година“ в автомобилните дисциплини, възможност, която вече сериозно се обсъжда в няколко от останалите олимпийско спортове у нас. И двата изглеждат еднакво възможни и приложими, но единствено от гледна точка на днешната ситуация и без да се залага на евентуална положителна промяна. 

В МОТОРНИТЕ спортове двата най-отваряни сайта, освен обичайните новинарски портали, са тези на Международната автомобилна федерация (ФИА) и на Световната здравна организация (СЗО).

Вирусната атака на COVID-19 в света, официално призната от СЗО за първата пандемия от бремето на Испанския грип през 1918 г. и обърнала общественият живот с хастара наопаки, направо срути всички календари, планове, тренировки, контроли, турнири и предизвикателства в спорта.

Представете си за какво става дума, след като под въпрос са дори и Олимпийските игри в Токио през това лятото!

За близо четирите десетилетия в спортната журналистика не помня и един-единствен случай, в който глобалната конструкция на спорта - този социален феномен, да е била поставена в подобно разрушително и унищожаващо положение.

Сега, на фона на вирусния страх, който наднича зад всяка бяла маска или апоплектичен био-костюм, двата заканителни бойкота на Игрите в Москва през 1980 г. и в Лос Анджелис 4 години по-късно, са смешни на цупенето на две хлапета от улицата.

Но също така помня и окастреният вариант и на едното, и другото събитие, в което политическото противостоене не позволи най-добрите да застанат един срещу друг на арените.

Тогава се говореше дори и за „Горещ вариант“ на Студената война и въпреки това неща не изглеждаха до стряскащи до степен апокалипсис…

Днес на първата страница на портала на ФИА е публикуван списък на отпадналите от календарите бензинови състезания, Ф1 вече е съкратена с три старта. В Мелбърн се случи онова, което дори и да ми казваха, щях да отрека и нямаше да повярвам – сезонът за върха на автомобилните дисциплини не започна!

Ясно е, че този списък на ФИА тепърва ще се увеличава. Ясно е, разбира се, че цялата тази ситуация, особено след въвеждането на от Народното събрание на едномесечното извънредно положение, няма как да се размине на страната ни, говорейки за спорта и малкото негови състезания в международната листа на ФИА.

20200313 FIA site

колаж: rallyxpress
ОТКРИВАЩАТА СТРАНИЦА на сайта на Международната автомобилна федерация (ФИА), на която вляво са посочени отпадналите от календара на три шампионата състезания.

Единствено въпрос на чиста формалност е, директорът на планинско Шумен Валери Баланов-Барни да изчака официалното писмо от Община Шумен в понеделник, за да обяви, че състезанието няма на 11 и 12 април да има.

Това се случи с Кърджали Оф-роуд Фест, пак поради съображенията за сигурност и ограничителните мерки в Благоевград АСК Диамо предвидливо отложи дамската автомобилна надпревара за 8 март.

Така, без всякакво съмнение, за АФБ изобщо не остават никакви възможни „писти“, още повече, че от днес е в сила и заповедта, издадена от Министъра на здравеопазването (виж по-долу факсимилето й) Кирил Ананиев, която е абсолютно категорична – спират се всякакви масови прояви.

И накрая – малкото добро в този кошмар: всичко се случва, преди да са извадени „бегачките“ и преди да са лъснати каските за първото надбягване. Оптимистът би рекъл: „Малко, но по-добро от нищото…“

Песимистът: „Бъдете готови за още големи промени, тепърва ще започнат.“

Но както много други хора, лично аз винаги съм вярвал, че щастливците са онези, които виждат как… прогнозите на песимиста не се сбъдват.


Бъдете готови за още големи промени, тепърва ще започнат

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от заповедта на министър Кирил Ананиев.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев