• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Юли Телийски с впечатляваща езда в австрийското Алтенбах

Вторник, 16 Юли 2019 | София, RallyXpress
Юли Телийски с впечатляваща езда в австрийското Алтенбах

НА ВИДЕОТО ВИЖ
35-АТА СЕКУНДА

2019 AVS Altenbachi 000
4-МИНУТНОТО видео, което е прикачено ТУК, дава един от възможните погледи към изключително бързото 2500-метровото трасе на австрийското Алтенбах. На 35-ата сикунда от записа се вижда добре преминаването на телийски през един от шиканите, а като цяло картината е добра илюстация и за – по думите на Дочо Цвятков – невероятния грип, с който пилот и рейс-мениджър се сблъскват за първи път.

В ИЗМИНАЛИЯ уикенд двойният шампион на страната в генералното касиране на планинските изкачвания Юли Телийски (на снимката) беше един от големите отсъстващи от планинско Раховец-Лясковец. Никой от скромната компания над Лясковец дори и не опита да се доближи до рекорда на Телийски от 2018 г.

Въпреки това пилотът на Дунев Рейсинг не пропусна в неделята надвечер да направи каране, с което да напомни – независимо, че чак от Австрия – че скоростта и сигурността, с която е известен у нас, вече е позната и на зрители и негови колеги от първенството на Австрия.

В първия кръг от втората петица състезания в първенството на австрийците, Телийски направи блестяща езда, завършвайки втори в групата Е1 над 2000 куб. см и 6-и в общото подреждане на Алтенбах (виж общите резултати на колажа по-долу).

За българинът това е общо четвъртото състезание зад граница, след двете участия в биеналето на Хил Климб Мастър на ФИА миналата година и два сезона преди това, както и след едно участие в Гърция.

Другото любопитно е, че в това първо свое участие в Австрия, Телийски се явява вече не с български, а с австрийски лиценз, с който ще се състезава до края на годината, но въпреки новото си „позволително“, във всички резултати пилотът е посочен с българска националност.

„Повече от доволен съм от направеното там – коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт Телийски. – Алтенбах го гледах миналата година, но се оказа, че въпреки че съм го гледал, че съм извъртял всички клипове от него в Ю-туб, страхотно съм се объркал!“

Юли Телийски с впечатляваща езда в австрийското Алтенбах

снимка за rallyxpress: франц шустер/hillclimbfans
ИЗНЕНАДВАЩО БЪРЗ ЗА ДОМАКИНИТЕ… Още с първия си старт с австрийски лиценз и сред силна австрийска конкуренция в планинския шампионат на страната, българинът Юли Телийски остави впечатления за бърза и сигурна езда.


Пилотът обяснява, че голямото разминаване дошло от очакванията автомобилите на двама от конкурентите му – Ауди S2R Куатро на Карл Вернер и Мицубиши-то на Стефан Промок, да бъдат далече по-бързи.

Известно объркване за пилота идва и от това, че тази година цялото 2500-метрово трасето е преасфалтирано с една-едничка цел – състезанието да стане по-бързо.

„Не говоря за това, че имах известни трудности с шиканите, които по-отворени отколкото у нас, но на това бързо трасе, са си проблем… Очаквах, че и Форд Фиеста Прото на Бенжамин Дюрел, като кола – независимо, че е от категорията Е2 - която е близко до характеристиките на моето Мицубиши, ще е по-бърза – допълва Телийски. – Прототипът е с двигател и трансмисия на Мицубиши…“

Където точно е виждал мястото си, преди да се пусне в първото качване към финала на Алтенбах?

2019 AVS Juli Results 001

КОЛАЖ от общите резултати в първото за Юли Телийски австрийско състезание.

„Очаквах да съм някъде около легендарната оранжева Ланча Делта Интеграле на Феликс Пайлер, а се оказах… пред него!“

Българският екип в Австрия се оказва не само върху настилка, с каквато няма никакъв опит, но и в състезанието на Телийски и останалите пилоти от Е1 се налага да стартират в допълнителен трети манш.

Това става, след като в момента на старта ливва порой, а повечето от пилотите са „обути“ за сухо, така че с края на изкачването групата е върната на старта, за се монтират мокри гуми и състезателните времена да бъдат постигнати при равни условия.

„Вероятно ще карам в още едно-две състезания до края на първенството [на Австрия], някои от последните стартове, предполагам – обявява Телийски част от намеренията си. – Не съм правил никаква програма, а за участия в България не мога да кажа нищо определено засега.“

2019 AVS Teliiski 002

снимка за rallyxpress: дочо цвятков
ЗА ТАЗИ КУПА ЩЕ ИМА СПЕЦИАЛНО МЯСТО… Юли Телийски (вторият отляво надясно) с първия си австрийски приз от планинското първенство на страната.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ШАМПИОНА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА РЕЙС-ИНЖЕНЕРА

Docho Zvytkov 011jpgКАКТО Е ПО ТРАДИЦИЯ през последните три години, в които Юли Телийски спечели общо три национални титли, две от които в действащото до тази година генерално класиране, негов рейс-мениджър във всяко състезание беше Дочо Цвятков (на снимката). Така е и при първото участие на пилота на Дунев Рейсинг в 6-ия кръг от австрийския шампионат в планинските изкачвания.

Ето как е преминало успешното представяне на българина в неговия четвърти задграничен старт:

„Страхотно ниво на сцепление, аз лично не бях виждал толкова държащ асфалт през живота си. При това трасето на състезанието е преасфалтирано, за да бъде още по бързо и интересно тази година.

„Като конфигурация, не много широко, с доста бързи завои, дори шиканите са „по-отворени“ от тези у нас и в комбинация с държащият асфалт скоростта е „неприятно“ висока за тази широчина на пътя - 141.89 км/ч беше средната, постигната от Карл Шагерл във втората свободна тренировка в неделя. 

„Целта ни беше Юли да свикне с нивото на сцепление и прогресивно да вдига скоростта, а с това той се справи отлично. Екипът е страхотен и успяхме бързо да се адаптираме към променящите се условия, за да осигурим достатъчно бърз автомобил за австрийския дебют на Юли.

2019 AVS Teliiski 003
снимка за rallyxpress: дочо цвятков
СТАНЪТ НА БЪЛГАРИНА… Познатият от последните три години бокс на шампиона Юли Телийски сега може да стане обичаен за австрийското първенство. Сегашният лиценз на пилота може и да е австрийски, но на стъклото няма национален флаг.

„Първият манш на състезанието мина при хладно, но сухо време, с време 1:09.834 бяхме втората най-бърза кола след Фау-Вето на Шагерл, и скоростта, и увереността, и усмивките в бокса бяха на лице.

„Моя грешка доведе до непредвиден рестарт във втори манш. Докато се справим със ситуацията, заваля проливен дъжд, на Юли му се наложи да кара със сликове върху мокро трасе, но се справи брилянтно. Но след като финишира, бе взето решение да върнат всички коли от този клас, за да стартират отново при равни условия, т.е. с мокри гуми върху мокро трасе.

„Дадоха ни около 10 мин. да подготвим автомобила и да се върнем на старта вече с новите гуми върху мокрото трасе. Тогава и дойде времето от 1:12.828, което беше второ време във класа на мокро, но загубихме няколко позиции, от другите автомобили, които бяха стартирали преди на сухо трасе.

„Иначе - страхотна атмосфера, боксовете се нареждат още от петък, който може и има възможност, още тогава минава административен преглед, а в събота техническата комисия минава през боксовете и оглежда колата и екипировката.

„Озвучаване навсякъде по трасето (също и в боксовете), като коментаторът говори за всеки един от състезателите, автомобила му, времето и т.н. в продължение на целия манш. 

„Изтегляне на аварирали автомобили или почистване на петна от масло, стават за минути. Стартът на автомобилите е през 30 сек., започва се с „хистори“ и се завършва с болидите. Всеки сам си следи времето, за да отиде и да се нареди, няма никаква суматоха, няма тарикати, които висят до последно в бокса, никой не създава хаос и напрежение.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев