• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

С един дъх днес Боби Капев ще загаси 70 свещички на тортата!

Понеделник, 30 Март 2020 | София, RallyXpress
С един дъх днес Боби Капев ще загаси 70 свещички на тортата!

МАКАР И ПОД най-дълбока карантина заради годините, днес на Борис Капев (на снимката), макар и в тесен семеен кръг, ще се наложи на един дъх да загаси 70 свещички върху тържествената домашна торта. Точно така – Боби, Капелини, Професóре-то прекрачва в осмото десетилетие. При това поводът сайта с новините да отбележи този ден не е единствено, защото е юбилея на човек отдал близо 40 години на спорта. Другата причина е, че в историята на БГ- автомобилния спорт, а също и в аналите на световните серии Боби Капев е регистриран заради два факта.

Той се оказа първият и единствен българин, официално регистриран като директор на първия и –  много вероятно – единственият български „клерк ъф дъ корс“ от старт в WRC.

В същото време, в национален план, Капев е единственият директор, на който се падна тежкото бреме, да вземе решението (година преди WRC-BG в Боровец 2010) – бел. ред.), за рали България да бъде прекратено заради тежката катастрофа и драмата със смъртта на навигатора Флавио Гуджелмини.  

Това е първият случай в цялата 50-годишна история на най-голямото ни автомобилно състезание, когато над него е вдигнат черен флаг…

Години по-късно пред RallyXpress Капев коментира това решение така: „Предложението ми пред спортните комисари [на рали България] беше категорично независимо, че имаше „колебание“ дали не трябва да продължим до края на неделния ден…“

Куриозното е, че този, който се „колебае“ и иска реален финал на състезанието, независимо от смъртният случай, е… наблюдателят на ФИА Мартин Уилър (Н. Зел.).

2010 BUL Kapev CoC SD 002

снимки: rallyxpress и личен архив на боби капев
ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ НА ТЕРЕН… (горе) Декември 2009 г. Пред щаба на WRC BG със съгледвача на ФИА Антонио Торитто и менторът Лучо ди Мори, след като е направен първия и най-общ оглед по трасетата на рали България в Рила. (долу) Февруари 2010 г. Практика в дните на състезанието: на живо да ти покажат, как работи щабът и директорът на едно от най-добрите ралита в сериите – Швеция.

За 2010 г. Капев вече има не само натрупания от 15-те години работа като заместник директор в това състезание, но и е минал през менторската школа на Лучо ди Мори, експертът, който продължава да е директорът на италиански кръг от WRC.

И през 2009 и през 2010 г. менторът е до Капев и онова, което прави е единствено оценява работата му и да предостави консултация при ситуация, която е екстраординарна.

Познавайки арийската педантичност на този италианец, вероятно за българинът близо 36-те месеца на работа с Ди Мори трябва да са били по-тежки от цялото следване на Капев: непрекъснат низ от колоквиуми и изпити, оценките за които идват чак на 19 юли 2009 г., когато от службата на рали-контрола Капелини взема сам и категорично решението.

„През 2010 г. имах, разбира се, своите големи притеснения – коментира Капев пред RallyXpress= - Бяхме изправени пред най-големите изисквания в този спорт, изисквания, които трябваше да покрием заради отборите от шампионата, заради критериите за сигурността ФИА, заради пилотите от топ-ниво, които щяха да пристигнат в Боровец. Притеснения и заради това, че на организацията беше заложено името на България, на нашия спорт, на федерацията [БФАС] и съюза [СБА]…“

С един дъх днес Боби Капев ще загаси 70 свещички на тортата!

снимка: личен архив на боби капев
БЛИЗО ОТ КУМИРА… Щастието, по време на годишната церемония на ФИА да се снимаш с двукратния световен шампион в ралитата Карлос Сайнц.


Когато през юли 2010 г., следейки състезанието в офиса за радио-контрол, комисарят по сигурността на ФИА Яцек Бартош, който „виси“ в хеликоптера през цялото България, докладва на Капев за „много голямо струпване на публика“ на етапа Славовица, директорът моментално отменя етапа и никой от фиаджиите дори не смее да попита, дали не е имало и друга възможност, а само неизбежната мярка за сигурност на хората.

„Не съм се замислял и за секунда – направо наредих колите да преминат на ход, в интервал от по 2 мин. Не можех да допусна и най-малкия риск някой да пострада… Щеше да е огромен гаф…“

Тогава, след Славовица, Капев разбира, че „учебната година и половина“ при Лучо ди Мори е завършила. И щом, в частен разговор с RallyXpress италианецът не си направи и най-малката бележка за своя директор в двете години, значи може да се смята, че е било записана много добра оценка.

Не че Ди Мори някога е бил щедър на комплименти и оценки… Но щом този скъпчия на похвали не е посочил дефект/пропуск, значи Капев спокойно е можело да си хвърля капата от задоволство! 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев