• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Спукана гума прецаква QS на Стратиева/Аврамов в Кипър

Събота, 28 Септември 2019 | Ларнака, RallyXpress
Спукана гума прецаква QS на Стратиева/Аврамов в Кипър

НА ЖИВО ОТ КИПЪР

2019 CIP Logo Off
НА ЛИНКА ТУК ще можете, през страницата на европейския шампионат, да следите развоя на предпоследното от състезанията в континенталното първенство на ФИА.

БЪЛГАРСКИЯТ екипаж Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (на снимката) бяха сериозно прецакани днес по време на квалификационната сесия, от показаните в която времена се определя и мястото на екипажа в стартовия лист.

Спукана предна дясна гума още в първия километър по трасето обезсмисля задачата на екипажа.

Така в Кипър Рали, което за Стратиева е старт №100 и несбъдната до този уикенд 12-годишна мечта, българката се сблъсква с ужасяващ макадам и график на състезанието, които изискват физическа форма на десетобоец, допълнена с издръжливостта на морски тюлен.

Само заради церемонията нашите, както и всички останали екипажи, разбира се, са навъртели по 60 км до и обратно от Лимасол, единствено за церемониалния старт.

Ето краткото среднощно описание, направено от самата състезателка:

„Парадокс, но утре от 6:30 ч. сутринта ще имаме опознаването на градския етап, а после в 9:00 ч. е реалният старт на ралито – направо Луда работа. Така като гледам ставането ще е май към 5:00 ч!

„Направихме опознаването и на двата дни, като те са доста различни като специфика на терена.

„Първият етап е доста каменист и направо да го кажа - гаден. 3-я - общо взето най-лек от към настилка, но пък има серия от няколко големи и последователни подскоци.

Спукана гума прецаква QS на Стратиева/Аврамов в Кипър

снимка: личен архив на екатерина стратиева
ПРЕДИ ПЪРВИЯТ КИЛОМЕТЪР… Екипажът Стратиева/Аврамов е излязъл за първия си тур в квалификационната сесия, но до фаталния пробив им остава около стотина метра.

„Обаче във втория ден започва екшъна! Казват, че тези трасета са ползвани по време, когато Кипър беше част от WRC сезона. Много интересни етапи - технични, вързани и със… страшно много завои. Направих си труда да преброя в етап от 20 км. че има над 430 завоя! У нас, а и в други държави, пишем километър-километър и половина на една страница. Тук на места ни трябват по 3 страници!!!

„Някои части от втория ден мога да оприлича, като етапите в Швейцария, които сме карали на Дю Вале.

„Е, само дето тук няма да ни изненада… сняг. Също част от трасето прилича на изкачването към Белмекен в тесния пасаж.

„Много тесен път, доста затварящи и изхвърлящи завои и постоянен се катериш по планината и слизаш от нея…“

Днешния първи ден от Кипър Рали предвижда 6 специални етапа (три трасета) и обща дистанция от 297.33 км.

КРАТКА БЕЛЕЖКА И УТОЧНЕНИЕ ЗА АВТОРСТВОТО НА ИДЕЯТА QS

ИДЕЯТА резултатите от шейкдауна в европейските състезания (в случая наричан „квалификационен етап“ – QS) е отпреди 10 г. и има сливенско „месторождение“, а сайтът с новините в българския автомобилен спорт бе свидетел на появата й. Такива бяха предложенията на организаторите на сливенското състезание и на мениджъра му Атанас Чанев. Той предполагаше, че тя [идеята] ще хване декиш при тогавашния наблюдател на Сливен Рали и ще стигне до Париж. Явно се е случило и едното, и другото.

Но както изглежда, за добрите идеи авторството има значение и е приложимо, единствено в тези случаи, че и двете… да са направени от точния човек на ФИА.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев