• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Сотбис продаде Ланча-та на Хенри Тойвонен за €839 653

Понеделник, 28 Септември 2020 | Лондон, RallyXpesss
Сотбис продаде Ланча-та на Хенри Тойвонен за €839 653

ИТАЛИАНСКАТА ДРАМА ОТВОРИ
ПЪРВАТА ГОЛЯМА ПРОМЯНИ В
СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В РАЛИТАТА

от Страшо Димов, RallyXpress
.
Осем години след драмата с Хенри, пътувайки към поредната скоростна на RAC Рали, прес-аташето на М-Спорт Бари Рейнолд (вляво на снимката от Мартин Холмс) ме тестваше за факти от WRC, опитвайки се да разбере дали съм обичаен гост на тима или вестникарят, който е акредитиран в пресцентъра в Блечли, Бъкингамшър. Разбира се стигнахме до черния 2 май. И тогава разбрах от първа ръка и присъствал на френското рали човек, че Тойвонен е бил с тежка настинка, а взетите от лекаря лекарства са най-вероятната причина за неадекватната реакция след обратния завой. Бари се убеди, че визитата в Блечли не е просто екскурзия, а четиридневна работа на терена в момента, в който предположих, че тази смърт е поставила началото на най-значителните промени, които тогава ФИСА, е направила в световните серии. „И те ще продължат още дълго“, заключи Бари Рейнолдс.

RAC s Barry 001

ПОБЕДНИЯТ автомобил Ланча Делта S4 (виж колажа по-долу), с която през 1985 г. фантастичният финландец Херни Тойвонен завърши на финала в Бат, Англия британското RAC Рали, бе продадена преди дни от аукционната къща Сотбис за рекордните 764 375 паунда (точно €839 653.86).

Новият собственик на „стрелата“, разбира се е останал анонимен, а за обявата, че Сотбис е изложила на страницата си автомобила на легендарната финландска рали-фамилия (на снимката при победата му в Бат), първи в края на миналата година писа авторитетният британски сайт на сп. Аутоспорт.

Обявата на сайта на най-старата на Острова аукционна къща бе поставена на 24 октомври 2019 г.

Това е същият автомобил, който официално е деклариран с турбо-двигател и мощност от 600 „коня“.

Реално това е „сестрата“ на автомобила на Марку Ален, записала 41 победи в сериите, като има на сметката си 63 победи в скоростни етапи от състезанията, в които е била използвана.

Да припомним, че Хенри Тойвонен и Серджо Кресто загинаха на 2 май 1986 г. по време на юбилейното 30-о рали Тур дьо Корс, пропадайки в пропастта, след като на десен завой Хенри губи контрола над автомобила си.

Името на за смятаният неслучайно бъдещ световен шампион, е записано и в историята на българското Златния пясъци-Албена-Сливен през 1984 г.

Тогава Тойвонен-младши, с партньорът си Иън Гринрод (Порше 911 SC RS) финишираха втори пред хотел Добруджа в Албена, на невероятната и до този момент разлика от 0.36 сек след италианците Карло Капоне и Серджо Кресто (Ланча 037 Рали). Същият ко-пилот, с когото съдбата събра за последно този екипаж две години по-късно в Тур дьо Корс.

Сотбис продаде Ланча-та на Хенри Тойвонен за €839 653

КОЛАЖ от поместеният на страницата на аукционната къща финален текст за продадената „ес-четворка“.19860504 Toivonen Scrapснимка: архив на rallyxpress
УЖАСЯВАЩА ГЛЕДКА ПОСЛЕ (сканирана снимка от Гадзета делло Спорт, 5 май 1986 г.) Репатриращ автомобил е изтегли по урвата оцелелият единствено в катастрофата и последвалия пожар ролкейдж на Ланча-та на Тойвовен/Кресто.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев