• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Лефтеров за германския мит: Мечтите могат и да се сбъдват

Понеделник, 24 Юни 2019 | от Юлия Илиева, Варна
Лефтеров за германския мит: Мечтите могат и да се сбъдват

ПЪРВАТА СТЪПКА НА АЙФЕЛ
ПРАВИ ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА

Gery Apostolova
ТОЧНО ПРЕДИ 23 години, в същото състезание на Нюрбургринг първата българска стъпка е оставена от бургазлийката Гергана Апостолова (на снимката). През 1996 г. по предложение на тогавашния шеф на представителството на Кастрол-България Ханс-Дитер Ландски, сегашната звезда на каратето и мулти-шампионката на ката Гери Апостолова се пуска в 24-те часа на Нюрбургринг със Сузуки Суифт на частен германски отбор. Година по-късно Гери и майка ѝ (светла й памет!) Елена Апостолова със същия отбор и с такъв автомобил стават и първият дамски екипаж от България, стартирал някога в легендарното рали Монте Карло.

'ЧОВЕК Е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Това за пореден път доказа младият варненец Павел Лефтеров (на снимката), чийто нов прякор - след участието в класическото германско надбягване в планината Айфел - е Нощен ездач (Night Ryder).

На връх имения си ден, вместо да празнува с близки и приятели, той осъществи една своя детска мечта – да кара в 24-часово състезание на Нюрбургринг. Не че класиката в Льо Ман не го привлича.

По-простото обяснение е, че германското трасе е два пъти по-дълго и условията на него са в пъти по-трудни от френската легенда в гонките по издръжливост.

Началото на проекта за участие в 24-те часа на Нюрбургринг е още от тази зимата, когато Павел получава покана за разговори със собственика на отбора Рейсинг Енджиниърс Бернхарт Хенцел, който ще бъде и първи пилот на тима.

Препоръката е на друг инженер, с който Павел вече е работил. В компанията от четирима състезатели на отбора се добавят още Рахел Фрей, която преди седмица бе част от дамския екипаж, атакувал 24-те часа на Льо Ман с подкрепата на Ауди, както и Франк Шмиклер, представител на другия голям спонсор на отбора – китайският производител на гуми GiTi.

Освен това той е една от легендите на това състезание, тъй като има повече от 20 участия в 24-те часа на Нюрбургринг.

„Те знаеха, че съм бърз, но все пак имаше срещи, правихме доста тестове, прекарахме десетки часове зад волана и в коментари. Като първа стъпка участвахме и в 6-те часа на Нюрбургринг, което е прелюдия към голямото 24-часово каране – обяснява Павел Лефтеров малко след края на надпреварата в неделя.

Лефтеров за германския мит: Мечтите могат и да се сбъдват

снимка: пресслужба на ауди
СБЪДНАТА МЕЧТА… Варненецът Павел Лефтеров е отлепил своя автомобил, карайки го да прелети през едни от превалите на дългия вариант на митичното германско трасе Нюрбургринг.


„Аз заместих тогава Рахел, която имаше ангажимент в Льо Ман. И тогава спечелихме в класа си и всички в екипа бяха много доволни от работата и скоростта, която постигнах.

В подобна звездна компания Павел много бързо изявява отличните си качества. Стратегията на тима е, непосредствено след зеления светофар, да запазят хладнокръвие и да не напъват излишно автомобила.

Прекалената агресия би ги поставила в неблагоприятна ситуация сред десетките коли на пистата. По-бавно, но безпроблемно – това ги позиционира добре и на удобно за атака място, докато часовете на гонката бавно се навъртат, а Павел няма търпение да се включи в състезателно темпо.

Налага му се обаче доста да почака, докато дойде неговият ред да седне зад волана в състезанието.

2019 NURB Pavel 003

снимка: пресслужба на ауди
ДОКАТО ДРУГИТЕ ВЪРТЯТ ТУРОВЕ… На българинът се налага да чака своето време, а то идва едва по тъмно, след като слънцето вече се е скрило зад планината Айфел

В припадащия мрак младежът „ритва здраво“ газта и записва най-добрите обиколки за отбора от началото на състезанието, както и рекорда за тима  – 8:56.0 мин. Следва цяла серия турове в рамките на 8:56 – 8:57, константно силно каране, което измъква отбора напред.

След кратко обсъждане в бокса, тимът решава, че има сили да се бори за влизане „в първата страница на класирането”, т.е. сред топ-20 и до разсъмване Лефтеров продължава с атаката на времето.

В края на стинта си, българина предава колата в ръцете на колегите си, далеч пред съперниците в класа и на 20-а позиция в общото подреждане от близо 170 стартирали екипажа.

Затова и вече има нов прякор в отбора – заради невероятните си изяви на белгийската писта Спа-Франкоршан в дъждовно и мокро време го нарекоха Мокрия (Wet Man), след страховития, но безупречното нощно каране на Нюрбургринг към Павел Лефтеров се обръщат вече с Нощен ездач (Night Ryder).

2019 NURB Pavel 004

снимка: пресслужба на ауди
ОГРОМНОТО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ЗА ПАВКАТА… „…чувството бе страхотно, огромна планина се стовари от гърба ми, лекотата не може да се опише с думи, това бе истинска радост, триумф, еуфория от сбъднатата мечта…“

Рекордните обиколки обаче имат своята цена. Темповото каране на Лефтеров изважда на преден план проблем с превключването на скоростите.

Гонката е преполовена, но екипът е твърдо решен да види карирания флаг и се връща към старата „предпазлива“ стратегия. Всъщност Павел е свършил най-трудното – извел е отбора начело, при това с натрупан огромен аванс, но остава най-важното в една гонка по издръжливост – да се стигне до успешен финал. В последните 3-4 стинта шансът за класиране в топ-20 и победа в класа се затвърждава, а колегите успяват да съхранят позицията в колоната.

„Пестяхме максимално превключванията на скоростите, пазехме колата. След карирания флаг чувството бе страхотно, огромна планина се стовари от гърба ми, лекотата не може да се опише с думи, това бе истинска радост, триумф, еуфория от сбъднатата мечта. Имахме малко време да празнуваме с екипа, не сме и говорили за бъдещи планове, но целта май е ясна – Льо Ман“ – обобщава Павел Лефтеров.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев