• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Андреа Адамо го играе на оптимист, чака пет марки

Вторник, 16 Март 2021 | от Страшо Димов/RallyXpress
Андреа Адамо го играе на оптимист, чака пет марки

НЕЯСНОТИТЕ ОБАЧЕ
ТАКА И СИ ОСТАВАТ…

ПРЕДСТОЯТ ли три години на неясноти, преди да се разбере колко точно ще бъдат производителите м световните серии? Ако се съди по казаното от Адамо (на снимката) – да, това ни очаква. „В момента не знам дали настоящите правила за 2022 г. са правилните за бъдещето в рали. Мога да кажа, че ще са необходими поне три години, за да разберем дали промените в правилата са справедливи. Тогава ще се отговори и на въпроса колко производители ще имаме в WRC.“
2021 MON Adamo
:: RallyXpress продължава вниматерно
да следи темата, опитвайки се също
точно да възстанови хронологията с
участията на марките в световните
серии по рали от появата им преди
50 състезатели сезона в шампионата..

НА КОНКРЕТНИЯ въпрос, дали ще има нови производители в световните серии по рали, шефът на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо го раздава оптимистично настроен. Без да отговаря конкретно, италианецът смята: „Ще имаме ли пет, шест? Според мен трябва да са възможни пет.“

Но отговорът на големия шеф на корейския тим звучи не особено убедително, най-вече, защото все още няма яснота около това, дали бордът на директорите ще даде „добро“ Хюндай да продължи в световните серии, чиято нова ера настъпва от идната година с ползването на хибридните автомобили от Рали 1.

Макар той да е цитиран от сайта Dirtfish да казва: „Сега съм оптимист да видя Хюндай в WRC в бъдеще“, заявлението му виси във въздуха, след като на общия фон по изоставането на работата на другите двама конкуренти – Тойота и Форд, закъснението на корейците е още по-голямо.

Ако екипът на Латвала и този на Милънър се вайкат, че едва сега могат да напряват първите системни тестове на терен, преди да направят изпитание на целия си придукт, в Хюндай нещата в най-добрия случай са на вариант „чертожна дъска“. Поне това се опитват да покажат от базата в Алзенау.

Отделно от това, на фона на лекичко завишеният оптимизъм на Адамо за още две марки, е гробовното отсъствие на каквато и да е информация за евентуалният пети.

При това, единствено в случай, че приемем полу-анонса, че алиансът Субару-Мицубиши бил готов да влезе в играта…

Андреа Адамо го играе на оптимист, чака пет марки

снимка за rallyxpress: маурис селдън/англия
СКРОМНО МОНТЕ. БЕГАЧКИ САМО ОТ ТРИ МАРКИ… Традиционната снимка на отборите, стартиращи в рали Монте Карло 2019 г. …Назад в годините фотографите искаха по-малко коли на презентацията, сега има – дал Бог – има място поне за още две марки. Дали обаче това е възможно да стане преди края на 2025 г.?


Да си припомним, че след въвеждането на новата категория WRC през 1997 г., реално участващите марки намаляха с 5 (Мицубиши, Субару, Сузуки, СЕАТ, Ситроен), за да се появат повторно Хюндай и Фолксваген, като от Инголщад пък в началото на декември обявиха, че излизат от играта (виж ТУК).

:: Също така трябва да се отбележи, че независимо от
факта дали сезон 2021 е преходен и по тази причина
навсякъде при производителите чакат повече яснота,
сегашното трио - реални две марки (Тойота и Хюндай
и получилият делегирани права от Форд М-Спорт) са
най-ниското равнище на участващи в топ-листата на
производители в цялата история на WRC.

Точно толкова, а дори и малко по-приповдигнат е оптимистичният тон в изказванията на шефа на Комисия Рали във ФИА Ив Матон, когато той също говори за евентуално очаквания интерес от производителите със старта на новата хибридна ера.

Андреа Адамо сега се надява първенството и настоящите производители да работят заедно, за да убедят други марки да се присъединят към тях.

„Разбира се, сега трябва да работим много тясно, за да защитим WRC и да избегнем противоречия и да работим заедно, защото най-лошото, което можем да направим сега, е да спорим за това", каза Адамо.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Gulf RF Гъвкава политика. Британският екип в световното първенство по рали – базираният Довънби Парк М-Спорт, ще има нов маслен сподвижник. Това е Гълф Рейс Фюлс. Състезателните горива от Персийския залив обаче ще бъдат свързвани единствено с автомобилите Форд Фиеста от категориите Рали2 и Рали3. По този начин, продължаващото вече трето десетилетие партньорство на М-Спорт с масления гигант Кастрол и неговото производство, ще бъдат запазени за топ-тима на Ричард Милинър.

Обратно към Довънби парк? Силното представяне на финландския пилот Есапека Лаппи в категорията WRC2 по време на домашното Арктик Рали, се смята от експертите като възможна отправна точка за завръщането му в световните серии с екипа на М-Спорт. Зад волана на Фау-Ве Поло GTi R5 (на снимката долу), Лапи буквално засени норвежецът Андреас Микелсен, който с изявите си в придружаващата световното първенство серия, подобно на Лапи, се стреми към нова възможно място в елита на WRC. На Лапи беше направено предложение да продължи с Форд М-Спорт, но пилотът от Пиексамаки трябваше да си плаща за удоволствието, което той учтиво отказа.

2921 ARC Lappi FB 005

Втора голяма атака на индийците? Индийската гумена компания MRF ще влезе в европейското първенство за макадамови състезания, приличайки в екипа си Симоне Кампедели (Фолксваген Поло R5). Кампедели има на сметката си внушаващите респект седем титли от първенството на Италия по рали (CIR). Той се присъединява към екипа на MRF заедно с италианската легенда Паоло Андреучи (Шкода Фабия R5 Рали2), като и двамата пилоти носят богат опит и знания в отбора.

Paolo Andreucci e Francesco

В първото от ралитата за CIR, целта на Кампедели и Андреучи (на снимката долу) по трасетата на Рали Чиоко, бе преди всичко, за да се опитат да съберат полезна информация за производителя на гуми, особено в условия на хлъзгав и коварен асфалт като този на пътищата в региона на Гарфионя. „Екипът има агресивна стратегия за развитие – казва легендата на италианския рали-спорт - и работим върху получаването на данни за разработването на гуми. Отзивите бяха положителни, особено на мокро.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев