• РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

  • ...ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КАЗУСА С ЛИЦЕНЗИЯТА НА БФАС: ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЪР КРАЛЕВ ОСТАВА В СИЛА...

     

  • ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

Бенчев отказан от „дъждовен“ тест на трасето Сапарева баня

Четвъртък, 27 Юни 2019 | Сливен, RallyXpress
Бенчев отказан от „дъждовен“ тест на трасето Сапарева баня

ДЕЙСВАЩИЯТ в момента шампион на гр. Е Калин Бенчев (на снимката) е принуден от проливен дъжд да започне участието си в Монбат Раби Сливен, без да е наясно дали подготвеният от пилота автомобил – Субару Импреза WRX N14, е в достатъчно добра „кондиция“ за втория тур от националното първенство. Така планираните за вчера тестови километри, които Бенчев планира да направи на самолетната писта край Сапарева баня се провалят и пилотът е принуден направо да отпраши към Сливен за началото на опознавателните обиколки в Монбат Рали Сливен.

„Опитахме се да изчакахме известно време да намалее дъжда, но не само не стана, но и валежът се усили“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт.

За екипажа на Дунев Рейсинг Калин Бенчев/Александър Спиров се проваля особено важен тест, който не само трябва да е последната проверка преди сливенското рали, но и най-важната проба за това как работи новата система за превключване то на скоростите.

Бенчев отказан от „дъждовен“ тест на трасето Сапарева баня

снимка за rallyxpress дунев рейсинг тим
В ОЧАКВАНЕ ДЪЖДА ДА СПРЕ… Екипът на Калин Бенчев е в готовност при първа възможност да свали прототипа от колесара и да върти километри със Субару-то край Сапарева баня, стига дъждът да спре.


„Не, сред рали-автомобилите у нас няма друга подобна, ползват я българските пилоти в GT4“ – пояснява Бечев монтираното на волана т. нар. „гребло“ падал-шифта, елемент, който широко се използва в автомобилите от световните серии по рали.

Пилотът обяснява, че системата е била разработена заедно с партньорите на екипа в Румъния и за кратко е била монтирана, но не и използвана в първия прототип на Субару-то на отбора, покривалото над което беше вдигнато за  медиите през август 2016 г.

20190626 SAP Ben Tes 003

снимка за rallyxpress дунев рейсинг тим
ПОРОЯТ ОТВЪН… Два кадъра, които показват дъждовното разочарование на екипа от Дунев Рейсинг Тим: едни капки се стичат по стъклото на автомобила (вляво), а бившата самолетна полоса е наводнена от проливния валеж.

Тогава този 740-конен автомобил, който в техническата документация на екипа на Бенчев се води като „Прото 1“, за първи път у нас бе използвана уайрлес система за превключването на предавките.

Точно както и сега, Бенчев извади нововъведенията в Субару-то непосредствено преди старта на сливенското състезание, тестът където обаче автомобилът не издържа и екипажа на Дунев Рейсинг отпадна на скоростния етап Гавраилово точно заради проблеми с смяната на предавките.

„Едва ли ще правим тест и край сливен – допълва Бенчев. – Засега нямаме нито времето, нито възможностите за това.“

20190626 SAP Ben Tes 002

снимка за rallyxpress дунев рейсинг тим
ПЪРВОТО „ГРЕБЛО“ В БЪЛГАРСКИТЕ РАЛИ КОЛИ… Така изглежда планката, известна сред пилотите от WRC като „греблото“, с което в дните на първото изпитание на новата система Бенчев ще сменя скоростите на своята „ен-четиринайска“.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев