• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

10 сезона: От морето до Рила и обратно - 128 етапа, 2202 км

Четвъртък, 09 Май 2019 | Варна, RallyXpress
10 сезона: От морето до Рила и обратно - 128 етапа, 2202 км

ТОЧНО 128 скоростни етапа и 2201.74 км разделят 40-ото издание на рали България и стартиращото в петък вечер юбилейно 50 издание на емблематичното ни автомобилно състезание. Това е спортната „дистанция“ на времето, в което преименуваният на четири пъти от Златни пясъци 20-звезден български кръг от еврошампионата е пробягал до момента. И това започнато не само в сезона на третата кръгла годишнина, но и в годината, отбелязала закономерно автомобилните ни амбиции за място в световния шампионат по рали.

По това време вече седем години стартът не е в Албена и край морето, а в Рила и главният й зимен курорт, една промяна, предизвикала толкова ревност у морските фенове и направила Самоков и региона място, което може да се похвали като единственото в България, осигурило световни спирки на два бензинови шампионата – по мотокрос, а след това и на рали.

В същото това време измененията в спорта вървят главоломно – промените в правилата водят до драстични промени на техниката, имената на предишните топ-състезатели са сменени от новоизгряващи звезди.

И точно в този момент малката и скромна в автомобилно отношение балканска страна се нагърбва да покаже, че е напълно по силите й да бъде домакин на кръг от WRC.

Шансът също е част от колодата за световните серии, разигравана от ФИА и заводските тимове, които са принудени заради ротационния принцип на първенството да приемат и офертата от България.

10 сезона: От морето до Рила и обратно - 128 етапа, 2202 км

снимка: архив на rallyxpress
ГОТОВ ЛИ Е СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ… Такова е заглавието на фолиото на авторитетното списание GPWeek, посветено на кандидатското издание на българското рали в Боровец.


Да припомним, че започващото днес рали на Чили неизменно се свързва с факта – а на това се акцентира силно - че латиноамериканското състезание е първата нова надпревара, която се появява в първенството на планетата след 2010 г. и… старта в Боровец.

Иначе казано през 2009 г. и на следващата пролет, макар и еднократно и само за един-единствен път, страната ни наруши десетилетията на статукво в този спорт.

Дали ще има повторение? Е, това е най-трудната, за да не кажем невъзможна, прогноза. Реалностите са такива, че едва ли може да се очаква ФИА отново да обърне поглед и към по-малките държави (още повече на Балканите!), където от три традиционни старта за WRC (Гърция, Кипър и Турция), на картата на световните серии остана единствено комшулука, при това след дълга пауза и не без тоталната поддръжка на правителството на Турция.

ХОЛОВЧИЦ ЗАВИНАГИ В ИСТОРИЯТА НА АЛБЕНА

ПЪРВУНЕЦЪТ в рали Албена ’97 и европейски шампион за 1997 г. Кшищоф Холовчиц (Пол) записа името си като двоен победител в българския кръг от европейското първенство. Той не само спечели състезанието край Черно море, а по-късно прибра и европейската корона, но остава и завинаги свързан с историята на българското рали.

Това е така, защото именно полякът стана победител в 10 000-ия състезателен километър.

Според простата статистика това се е случило преди 22 години, когато на 13 май 1997 г., около 17.50 ч, Холовчиц и неговият навигатор Мачей Виславски (Субару Импреза WRX) стартират на последния етап – Виница.

На финала на скоростната отсечка двамата поляци пристигат като етапни победители (с време 3.29 мин.) и шампиони на Албена ’97, но и без да подозират, печелят и победата в 10 000-ия състезателен километър от българското рали.

През него екипажът е преминал, изминавайки 3500 м от старта на последния етап от състезанието.

1997 Holovchiz 10000

снимка: архив на rallyxpress
ЩАСТЛИВ… Полякът Кшищов Холовчиц е вдигнал победно ръка: първото място в Албена е гаранция за титлата му европейски шампион, но не знае, че завинаги е влязъл в историята на българското състезание.

:: СПРАВКА НА RALLYXPRESS. От онзи 13-и май, до момента са изминати общо 13 755 състезателни километра, така че поне в следващите 10, а може би и 15 години, няма да има пилот, който да се похвали, че е спечелил първото място в следващите 10 000 километра скоростни етапи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев