• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Рали BG: след върхове, лек спад и тотален срив през 2018 г.

Петък, 10 Май 2019 | Варна, RallyXpress
Рали BG: след върхове, лек спад и тотален срив през 2018 г.

ИСТОРИЯТА НА най-голямото българско рали е изпъстрена с върхове от самото начало, с леки спадове след първите 10 години, бляскави моменти край морето и малко очаквана смяна на локацията от черноморския курорт в Рила и Чамкория в началото на новото столетие. Нашенското състезание в продължение на дълги сезони бе европейския еталон (не броим Райд полски – второто по продължителност в Европа рали), а суперлативите на ФИА за качествата на Златни бяха толкова много и така разнообразни, че с тях свикнахме до такава степен, че когато дойдоха сривовете изведнъж всички се сетиха: „Ама пък какво рали сме правили…“

Така до есента на миналата година, когато заради тоталното объркване в БФАС и ежбите вътре във федерацията „кой е по-машинист и кому се пада честта да кара локомотива“, от Париж ни резнаха квитанцията и в 49-ото си издание България бе извадена от евротрофея, запазвайки единствено символичната марка „международно“.

По-долу са събрани важни факти от 50-годишната история на ралито от Златни пясъци до България, но коректността изисква да се каже, че най-малкото екипажи са били именно през 2018 г., като се има предвид, че редовно регистрираните хомологирани коли са едва 16, а ако не беше варненския Флат-аут и неговите 10 автомобила в група Е, в годинат преди юбилея не само нямаше нито един чуждестранен екипаж, но и бройката на участниците щеше да е паднала под екзистенц-минимума…


Рали BG: след върхове, лек спад и тотален срив през 2018 г.

снимка: архив на rallyxpress
ШАШАРДИСАН… В пресцентъра на рали България в Боровец френският пилот Симон-Жан Жозеф разглежда последната страница на в. Седем дни спорт, за да открие с ужас, че снимката на разопакованата девица е по-голяма отколкото тази на неговия автомобил…:: ПЕТ ПОБЕДИ на имената на трима български пилоти – Илия Чубриков (1971), Димитър Илиев (2007 и 2012) и Крум Дончев (2008 и 2014) за записани в историята на най-значимото българско автомобилно състезание.

:: В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 50 ГОДИНИ в бъл­гарското рали са „навъртени“ общо 13 755.70 състезателни километра км, а участващите екипажи са стар­тирали в общо 1303 специални етапа.


:: В 32-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ на българс­кия кръг от европейското първенство са стартирали общо 3045 екипажа.

2003 BG Georgi Belchev 0018

снимка: архив на rallyxpress
И ТАКА СЕ ФИНИШИРА… Пилотът Георги Белчев и неговият навигатор пристигат към часовата контрола в Боровец, като ко-пилотът пази равновесие върху капака на Рено-то.

:: НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ стартирали екипажи е записан през 1995 г. -129, а най-малкият - в последното издание на Албена през 2001 г. - едва 41 екипажа, а най-малко участници има в преименуваното България през 2013 г., когато екипажите са едва 20.

:: САМО ТРИМА ПИЛОТИ - испанецът Антонио Занини (1979, 1980 г. и 1983 г.) и италианците Енрико Бертоне (1995, 1996 и 1999 г.) и Джандоменико Басо (2005, 2006, 2009 г.), са записали по три побе­ди в българското рали.

СЪЩИТЕ ТРИМА СЪСТЕЗАТЕЛИ са един­ствените участници в българското рали, ко­ито са спечелили по две последователни по­беди.

Varbizaliev 002

снимка: архив на rallyxpress
ИСТИНСКАТА УМОРА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТА… Фоторепортерът Николай Върбицалиев използва паузата между две отсечки, за да открадне малко сън по време на третото рали Златни пасъци.

:: ОТ УЧАСТВАЩИТЕ нации италианците имат най-голям брой първи места, спе­челени в България - 13, пред белгийските, германските и испанските пилоти - по 4, Полша - 3, франция, България, Унгария и Австрия - по 1.

:: В ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ наградата за германците Райнер Алтенхаймер и Хеленц Колер е една традиционна купа и златни ме­дали. Година по-късно братя Чубрикови, като победители в Златни пясъци получават първата парична премия от 400 лв. по тога­вашния курс, което се е равнявало на поло­вин месечна заплата за страната.

:: ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТОТО издание на Златни пясъци България провежда и още две паралелни международни ралита - Ка­лиакра и България - страната на розите, в които като състезатели участват летуващи чужденци.

1973 ALB Ilia Chaubrikov 00

1972 Spisak na jurnalistite

снимка: архив на rallyxpress
ПЪРВИЯТ МЕДИЕН ШЕФ И ПЪРВИЯ СПИСЪК НА ЖУРНАЛИСТИТЕ… На Любен Генов (четвъртият отдясно навяло, с бялото сако) е поверен първият прототип на пресцентър на рали Златни пясъци през 1973 г. (горе), а първият списък с акредитираните журналисти е направен... на ръка (долу)

:: ПЪРВИЯТ ДИРЕКТОР на пресцентъра на рали Златни пясъци през 1972 г. е един от журналистите ветерани в автомобилния спорт - Любен Генов, обявен в документите на ралито като „отговорник за журналисти­те“.


:: ПРЕЗ ЯНУАРИ 1972 г. на заседание на комисията по рали в Париж рали Златни пясъци е определено за кръг от европейс­кото първенство, при това без да е минало през задължителния изпитателен срок. Това става само две години след първото състе­зание в България.

:: ПЪРВАТА ОФИЦИАЛНА ЕМБЛЕМА на най-голямото българско рали се появява през 1976 г.

:: НА 10 ОКТОМВРИ 1978 г. след специал­но заседание на комисията по рали на ФИСА, което в крайната си годишна оценка събира 123.5 т., получава максималния кое­фициент за трудност - 4 „звездички“, и за първи път влиза в категорията на 10-те суперсъстезания, които определят шампиона на Стария континент.

:: ДЕКЕМВРИ 1979 г. на годишното засе­дание на рали-комисията е отнета една от четирите „звездички“ на рали Златни пясъ­ци и заслугата за това е на наблюдателите на ФИСА Костас Глосотис (Гър) и Ден Бош (Бел), които откриват доста „слабости в ор­ганизацията“ и особено в пътната книга на състезанието, както и отсъствието на връзка между щаба и съдиите на ралито. Общата оценка за състезанието е „среден“.

:: ПРЕЗ 1982 г. В ИМЕТО на състезанието е направена първата от общо петте промени - към Златни пясъци се добавя и Албена, след което името добива най-дългия си ва­риант - Албена-Златни пясъци-Сливен, за да бъде префасонирано само за една година (1990 г.) в Златни, преди до „пенсионира­нето си“ да се нарича Албена.

:: ПРЕЗ ОКТОМВРИ СЪЩАТА ГОДИНА в Париж Георги Янакиев, президент на БФАС, е избран за един от 11 -те членове на коми­сията по рали, оглавявана от французина Ги Гутар| а рали Златни пясъци-Албена си връща „четвъртата звезда“, която запазва и до последното си 32-о издание. Това е и го­дината, когато второто българско рали - Хеброс получава първия си европейски коефициент - „2 звезди“.

:: ПРЕ3 1984 Г. ЦЕЛИЯТ ЩАБ на ралито се премества от курорта Златни пясъци в по-северния Албена.

:: ТРИМАТА НАЙ-БЪРЗИ ПИЛОТИ през последните 10 години (това показва изчис­лението на нашата читателка от Провадия Галя Владимирова) са: Бруно Тири (Бел, 2000 г.) - развил средна скорост от 108.4 км/ч, следван от Армин Кремер (Гер, 2001 г.) -107.2 км/ч и Енрико Бертоне (Ит, 1999 г.) -105.5 км/ч.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев