• ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

  • ...КРАЙ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В УЕЛС РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: "МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО" СЕ ВРЪЩА НА СТАРОТО МЯСТО В ДИЙСАЙД...

     

Пред три институции Мегапорт поставя стар и парлив въпрос

Петък, 17 Януари 2020 | София, RallyXpress
Пред три институции Мегапорт поставя стар и парлив въпрос

АНГЕЛОВ: ДА ПОМОГНЕМ
НА СПОРТА, А НЕ САМО ДА
СЕ ТЪРСЯТ „ВРАТИЧКИ“

2020 MiroERT Globus
ПРЕД САЙТА с новините в българския автомобилен спорт Мирослав Ангелов (на снимката) обясни, че  има парадокс: законово не може да бъде регистриран автомобил, който е заводско производство (няма нормативна база – бел. ред.), докато за всяка изработена у нас в далече по-скромни условия бегачка, легализирането ѝ не е проблем. Така остава опцията регистрация, данъци и гражданска застраховка да бъдат правени в чужбина. „С това писмо искаме да ни се отговори дали ще бъде регистриран новозакупен автомобил. Все пак ние сигнализираме инстанциите за проблема, който стои от години и искаме да направим нещо за спорта, държавата да не губи, а не да се търсят различни „вратички“.

ШАМПИОНСКИЯТ отбор в ралитата за последните– Мегапорт Рейсинг вчера е внесъл писмо до четирите основни институции в страната - Министерство на младежта и спорта на, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Изпълнителна агенция Автомобилна администрация и Автомобилна Федерация на България (текста и факсимилето виж по-долу), с искане да получат официална информация за възможностите, които дават действащите в момента нормативи, каква е процедурата, за да регистрираме в Република България новозакупен спортен автомобил.

Ето и пълния текст на изпратените до четирите институции въпроси:

Уважаеми господа,

Спортен клуб Мегапорт е основан на  15 юни 2012 година във Велико Търново и основно е насочен в развитие на спортното майсторство в автомобилния спорт.

За краткото си съществуване имаме значителни успехи – неколкократно сме републикански шампиони в различни класове - индивидуално и отборно, включително през 2019 година. Миналата година най-големият ни международен успех е титлата ни в
Европейския Рали Трофей (ERT) – Зона Балкани.

В началото на 2018 година със собствени средства закупихме
състезателен автомобил Шкода Фабия R5. Поради празноти в нашето законодателство не успяхме да регистрираме през 2018 година на колата у нас и за да се състезаваме, бяхме принудени да направим това в Унгария.

С настоящето писмо бихме искали да получим официално информация, относно възможностите според действащото в момента законодателство, каква е процедурата, за да регистрираме в Република България новозакупен от нас спортен автомобил  Шкода Фабия R5 Ево. Интересуваме се дали, както ни беше обещано, са отстранени празнотите в правната уредба на нормативните актове, след като те директно възпрепятстват развитието на рали спорта в България, след като практически не съществува възможност за регистрация на подобен тип спортни автомобили. От това губи най-вече спорта в България.

Готови сме при необходимост, в пълен обем, да дадем допълнителна информация.

Предварително благодарим за вашия бърз и компетентен отговор.

Проблемът с регистрирането на чисто спортни автомобили от много години виси в спорта и се е превърнал за клубове и пилоти в бариера, която се преодолява по схемата „кой как може“.

В този административен водовъртеж преди Ангелов са се оказвали още поне половин дузина състезатели, също минали през стъргата „оправяй се!“.

Да направим задължителното уточнение, че става дума не за произведен у нас спортен автомобил, за което има точна регулация на управляващите спорта как да бъде регистриран и да получи табелите своите номера.

По този въпрос колизия не съществува и нещата вървят строго регламентирано, защото винаги става дума за преработването на закупен и регистриран автомобил, от който накрая се пръква състезателна кола.

Тъкмо това разминаване в уредбата принуди Ангелов да регистрира своята Шкода в Унгария, с чийто табели той пилотираше „ер-петицата“ в националния шампионат в продължение на два пълни сезона.

%снимка1%
Но я се опитайте да купите кола от производител зад граница, завършена по всички стандарти на ФИА от А до Я за състезания, след което да я регистрирате, за да бъдат нещата изпипани законни. Кой  обаче е този нормативен акт (или кои са те?), регламентиращ/и подобна техническа и административна процедура?

У нас, за разлика от повечето страни в  Европа, по въпроса няма изчистена регулация. Заради което губи и спорта, и държавата, а националните АСК попадат в спирала, която къса излишни нерви и яде много ценно време. Без да се подминават чисто техническите трудности, които следват появата на купен от чужбина спортен автомобил.

На първият пилот и председателя на УС на Мегапорт Мирослав Ангелов тази административната главоблъсканица предстои да се сблъска за трети път, след като спортният клуб е в очакване за този сезон да замени досегашната си R5 с новия ѝ еволюирал вариант.

За Ангелов и екипът му това бе главоблъсканица още от момента, в който в отборът достави закупеното от Франция Пежо 208 R2. Година по-късно – същото, но вече с появата на първата чешка „ер-петица“ у нас.

За „французойката“, обзаведена от начало до край за рали, представители на КАТ бяха подсказали на механиците от Мегапорт „…много просто решение“: свалят ролкейджа (обезопасяващата клетка в колата – бел. ред.), автомобилът получава регистрация и после клетката се монтира отново.

Естествено, катаджиите изобщо не са длъжни да познават спортните регулации, но пък и не са наясно какво е естеството на упражнението „свали-качи“, а както и щетите, които могат да бъдат причинени на колата.
 
И в двата случая, около колите на Ангелов, от действащата тогава автомобилна спортна власт в БФАС клубът получава повече и единствено общи приказки („правим опити“) и не по-малко общи обещания („…за да се реши проблема“). След което за отбор и пилот остава оправянето със старата нашенска рецепта за вълка и дебелия му врат.

ЗЕЛЕНИ И ЧЕРНИ НОМЕРА ОТЛИЧАВАТ СПОРТНИТЕ ОТ ГРАДСКИТЕ АВТОМОБИЛИ

НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ не е регистрацията на нов спортен автомобил в Чехия. Страната, за която автомобилния спорт е точно толкова популярен, колкото и хокея, има точна схема, работеща бързо, безотказно и достатъчно ефективно. Подробностите за това какви точно са процедурите в Чехия, сайтът RallyXpress научи от живеещият в страната от години българин Иван Иванов (син на шуменският ветеран при навигаторите Васко Хистов – бел. Ред.), който и донеотдавна се състезаваше на аматоюрско равнище в рали първенството на Чехия.

Наложителното пояснението е, че регистрацията на всички автомобили е извън дейностите на полицейската структура на пътната полиция и се изпълнява не от тях, а от административна единица във всеки град - Магистрат месте (от чешки - Градски магистрат – бел. ред.)

Две места и два последователни уикенда се определят в страната преди началото на автомобилния сезон: Прага и Злин, където в тези дни в халетата на магистрата се обслужват и регистрират единствено новите бегачки.

Отделно същите два града и един уикенд са определени за регистрация и контрол на колите, които са пристигнали или са построени в средата на сезона.

На първата позиция по линията е стандартната процедура по техническата изправност на новия състезателен автомобил, след което идва позицията на автомобилната федерация на страната.

Там бегачката се проверява за системите за сигурност и безопасност, монтирани в автомобила, както и всички онези чисто спорни нормативи, които трябва да бъдат изпълнени по колата.

В края на „линията“ се издава техническият паспорт на машината и се издават табелите с регистрационните номера.

За разлика от цивилните автомобили, тези табели задължително съдържат буквата R и са зелени на цвят, докато градските автомобили са с черна окраска на буквата и цифрите.

0101 copy

0202 1 copy

ДВА ВИДА, ДВЕ ОБОЗНАЧЕНИЯ… (горе) Типичният за чешките състезателни автомобили „рейсингов“ номер - с R и със зелени цифри. (долу) Черни цифри за градските коли.

Тази процедура се изпълнява за нови състезателни автомобили, закупени в страната или внесени от чужбина, като таксите за регистрацията съответно са и по-високи.

Малко по-различна обаче легализацията на автомобил, производен от отделен клуб или състезател. Тогава, само на една „позиция“, служителите от федерацията и администраторите от магистрата правят проверката и регистрацията на бегачката.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев