• ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

  • ...КРАЙ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В УЕЛС РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: "МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО" СЕ ВРЪЩА НА СТАРОТО МЯСТО В ДИЙСАЙД...

     

Пет наши екипажа откриват бензиновата 2020 в Румъния

Петък, 31 Януари 2020 | София, RallyXpress
Пет наши екипажа откриват бензиновата 2020 в Румъния

ЛИНКОВЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ
НА ЖИВО ОТ РУМЪНИЯ

НА СЛЕДНИТЕ три линка се очаква да има публикувани на живо резултати от зимното рали  Ковасна в Румъния – ТУК 01, ТУК 02 и ТУК 03. А наТУК 04 може да гледате тази вечер директното излъчване на градския скоростен етап на Ковасна

2019 BG Rally Timing 244

ТОЧНО 51 ДНИ преди първата официална за годината проява - началото на 13 март в Кърджали на оф-роуд феста, пет български екипажа откриват автомобилната година с поредния зимен старт в румънското рали Ковасна.

За съседите комплиментите за авторитета на Ковасна – при това не само от нашите екипажи, които може и да не стартират у дома, но не пропускат това рали – са за бързото развитие през годините.

Тази година националните флагове, които довечера ще се веят на старта са девет (виж копието на стартовия лист по-долу), а заявените 53 екипажа принуждават домакините днес да организират шейкдауна не на едно, а на две трасета.

Ако сайтът пренебрегва обичайния ред на информациите за родните участници в Ковасна сега, е заради един парадокс.

В Румъния, за трети път Никола Мишев, ще има за ко-пилот един от най-добрите навигатори в България и мултишампион Янаки Янакиев.

Пет наши екипажа откриват бензиновата 2020 в Румъния

снимка: личен архив на никола мишев
ПАРАДОКС! ДВАМА „СНЕЖНИ“ ДЕБЮТАНТИ… Никола Мишев и Янаки Янакиев – два контраста в автомобилните кариери, които са изравнени, когато става дума за първия старт върху старт!


За Мишев Ковасна е дебют на сняг, но колкото и да е невероятно, това ще е и първо зимно рали за виделият и десетките световни, и близо 100 европейски старта Янаки.

„Да, така е! – казва варненецът. – Ама за всяко нещо си има първи път!“

Зимното рали Ковасна е известно със скоростните отсечки на сняг и лед край Ковасна, където състезателите ще "бягат" на повече от 100 километра от тазвечерната градска скоростна отсечка до след обеда в неделя.

„Да видим само как ще се държи „208-цата“ на сняг и с гуми с… „шпайкове“ – казва Мишев. – Любител съм на зимните спортове, карал съм много на стяг, но никога в състезание с гуми, оборудвани с шипове. Доволни сме от направената записка, остава да видим как ще сме на трасетата…“

2020 RUM Lista inscrieri 00

колаж: rallyxpress
СПИСЪКЪТ на заявените пилоти (българските екипажи са маркирани с жълто) и „дублажа“ на Янков/Балджиев и с №34

Както Мишев/Янакиев, така и останалите екипажи са пристигнали край Командау, защото у нас никога не е имало официално зимно рали.

Разбира се, не броим първия рали-спринт в Самоков (2014) и прекъснатото заради обилния снеговалеж Виктори-София Рали през 2010 г.

Една интересна смяна се вижда от стартовия лист на Ковасна Рали – Георги Янков/Цветан Балджиев (двамата заявени двукратно – с №12 и с №34), двамата заклети субаристи са се прехвърлили в „ево-деветка“ (бившата на Любо Мечков – бел. ред.).

„Ами след спринта във Вида категорично решихме, че ни трябва нещо „по-“ и през последния месец доста поработихме по колата – тя беше подготвена за планински -, за да я направим за сняг. – казва Жоро Янков.

2020 RUM Gosho Yan FB 000

снимка: лична фейсбук страница на георги янков
РЕАЛНОСТ И ДЕБЮТ С НЕЩО „ПО-“… Георги Янков и Цветан Балджиев ще карат друга, напълно различна „японка“…

„Защото тук има твърд сняг, но няма преспи и при заледеното трасе, то няма да търпи грешки.“

Екипажът планира участия в спринта тази година, както някое и друго рали – напълно според стандартите, които двамата изпълняват вече пет поредни сезона.

2020 Covasna Map

схема: официален сайт на рали ковасна

„О, ние не предвиждаме участия в първенството, само тук, защото е хубаво, добре направено състезание… - категоричен е Стефан Кордев, навигаторът на Светослав Колев. – Тук сме без каквито и да е болни амбиции, само заради удоволствието от карането…“

За разлика от миналата година, сега има двама пилоти, които – също известни с пристрастността  си към Ковасна, но пропускат снежното си участие.

Това са Петър Христозов, който при пресмятането около модификацията на Хюндай-я за сняг вижда голямото различие и, заради огнения инцидент във спринт Вида – Дочо Цвятков.

2020 ROM Snow 001

колаж: rallyxpress
НАВЪН И ВЪТРЕ В АВТОМОБИЛА… За разлика от миналия януари, когато високите температури размекнаха пистите в рали Ковасна, сега минусовите стойности гарантират твърд сняг и дори заледени отсечки.

Иначе времето е идеално за зимна гонка, след като температурите в планината, за разлика от Ковасна където са по якета – се движи между минус 4 и минус 6º.

В събота и неделя състезателите ще се състезават по пътищата на юг и изток от Командау, на етапите Малката Сириу, Командау, Сиресу или Харбока.

Утре екипажите правят две врътки, всяка от по почти 30 км всеки, докато в неделя са предвидени два специални (в двете посоки – бел. ред.), които са по горския път в района на Гура Тегхии".

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев