• ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

  • ...КРАЙ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В УЕЛС РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: "МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО" СЕ ВРЪЩА НА СТАРОТО МЯСТО В ДИЙСАЙД...

     

Южнякът радикално промени снежното румънското Ковасна

Събота, 01 Февруари 2020 | София, RallyXpress
Южнякът радикално промени снежното румънското Ковасна

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОВАСНА

2020 Rally Control
НА ЛИНКА ТУК, макар и с известно закъснение, може да видите резултатите от етапите и класирането в първия ден на Ковасна Рали 2020.

НЕПРИВИЧНО топлото време и южнякът радикално промениха зимното румънско Ковасна рали. Не само подобно на миналата зима, но дори и в още по-голяма степен плюсовите градуси превърнаха етапите по Командоу от шведско снежни трасета в петък в макадамови изпитания днес.

Предвестникът, че това може да се случи беше вчерашния градски скоростен етап, преминал под обилен дъжд, за се принуди организаторите да отменят шестото за съботния ден изпитание – второто 9-километрово преминаване на Корпаш.

Освен това между 10 и 12 км от трасетата се засичат така, че на практика се карат  4 поти – по два пъти в едната посока…

„Тотален шок – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Никола Мишев – Нищо общо със зимно състезание! Сняг? А, караш там където е останал иначе – коловози и отдолу камъни, като паваж…“

Южнякът радикално промени снежното румънското Ковасна

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ТРИТЕ ПЕТИ ОТ НАШИТЕ В КОВАСНА РАЛИ… В петък, при минусови температури, българите видимо бяха доволни (отляво надясно): Цветан Балджиев, Стефан Кордев, Светозар Колев, Георги Янков, Янаки Янакиев и Никола Мишев позират пред АPIX докато чакат да започне шейкдауна на Ковасна Рали.


Както Мишев, така и ветеранът при навигаторите и негов партньор в Румъния Янаки Янакиев първата в кариерата и на двамата състезатели среща със снежно рали е повече от разочароваща.

„За тях [организаторите] не остават много възможности, затова и утре колоната ще стартира с час по-рано – в 8:00 вместо в 9:00… допълва Мишев ситуацията около състезанието.

2020 ROM MihevYnak DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ТОТАЛЕН ШОК ЗА СНЕЖНИТЕ ДЕБЮТАНТИ… Оказва се, че онова, което Никола Мишев познава от снежните тестове у дома, тотално се разминава с първото му каране „върху сняг“ с "208-цата".

Утре предстоят два тура (15 км отиване и връщане по едно и също трасе) в етапа Параул Халом.

Още отпреди старта се знаеше, че тази дистанция е върху макадам и едночасовото подраняване на старта е заради малката гаранция, на тези две финални бягания да се хване останалата бяла покривка, още преди да се е разтопила.

За огромно съжаление, освен че липсват он-лайн времена, няма и общо класиране от първия ден (виж линка горе), така че част от местата, които сайтът с новините в българския автомобилен спорт ще спомене в текста са единствено на база на изчисленията на навигаторите.

Според Георги Гаджев, ко-пилотът на Георги Гераджиев (на снимката горе), двамата би трябвало да са на първото място в категорията 2WD.

„Защото, по мои сметки, на етапите сме средно по 1-1.5 сек пред прекия ни съперник – унгарецът Шабо Коснгор  (Форд Фиеста R2Т). – прави сравнение щурмана. – Но имаме проблем с гумите – [заради макадама] останахме без шипове, а това прави гумите по-меки…

2020 ROM GerGajev DP 001

снимка за rallyxpress: официална фейсбук страница на ковасна рали
БЕЗ ГУМИ, НО С ЕДНО НАУМ…
Заради макадамовите километри пловдивският 4G екипаж – и пилота Георги Гераджиев, и навигаторът му Георги Гаджев е останал без гуми, но вече има едно наум за догодина, за да замени сегашния автомобил с Фиеста R2.


„Мое мнение, което Жоро [Гераджиев] споделя, че вероятно по-добрия избор за тук щеше да е, ако карахме Форд Фиеста R2.“

Впрочем от същия проблем с цъфналия изпод снега макадам се оплака и Мишев („…направо летят парчета гума…“)

„Не знаем дори и един резултат, не сме видели, не сме питали… - обяснява Стефан Кордев. – Ние сме дошли тук, за да се развиваме, караме си (двамата със Светлозар Костов се сменят на пилотското място в Клио-то), нямаме проблем със записките, но вече (и е също! – бел. ред.) сме без гуми…“

2020 ROM SvetKordev DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЕДИН ВОЛАН ЗА ДВАМА ПИЛОТИ… Светлозар Колев и Стефан Кордев са се „въртели“ днес 4 пъти в петте скоростни етапа, за да пилотират Клио-то на екипажа.

Не е за вярване, но на чисто „случаен“ принцип Георги Янков/Цветан Балджиев (Мицубиши Лансър Ево 9) е пратен на… 24-о стартово място.

„При това зад един местен пилот, също с ево-деветка – Андрей Митре, когото ние задминахме още на 3-ия километър в първата скоростна днес.“

„За нас деня се оказва добър, добри записки, излизаха до метър, колата седи и спира добре… Доволен съм от днешния ден и от резултатите, независимо, че на Командау имаме време, което е различно от онова, записано на карнета. Разликата е повече от минута и ще ходим до щаба, за да се коригираме…“

Независимо от очевидната грешка в класирането, Янков е доволен от 11-те километра на Комнадау (всъщност от 8-те, защото разтопеният сняг принуждава домакините да качат старта с около 3 км нагоре от Ковасна), защото с Цецо правят идеално каране в изкачване и много слаба – заради плътна мъгла – видимост.

2020 ROM JoroCeco DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ДОВОЛЕН ОТ КОЛАТА, ДОВОЛЕН И ОТ ПОСТИЖЕНИЯТА… Такава е общата оценка на Жоро Янков за първия ден от Ковасна Рали.

„На четвъртата (половината макадам, следван от лигав сняг), точно на един шикан, излязох в канавката, върнах се, но по-късно, на самия финал на етапа, се оказа, че сме побили масления радиатор…“

До сервизната зона остават 2 км, които двамата наши преодоляват благодарение на колега от Ковасна, който ги изтегля да сервиза, където повредата е отстранена.

2020 ROM Ogi GerjikKitan

снимка за rallyxpress: официална фейсбук страница на ковасна рали
В ДЕСЕТКАТА… Според резултатите, публикувани на сайта на Рали Контрол, екипажа на шампионския отбор Мегапорт – Огнян Герджиков/Николай Китанов (Рено Клио RS) влиза след десетте най-бързи автомобила на етапа 9-километровата Корпаш 1, където двамата записват 9-о време.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев