• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Федерацията прави ремонта, датите тепърва ще бъдат ясни

Понеделник, 25 Май 2020 | София, RallyXpress
Федерацията прави ремонта, датите тепърва ще бъдат ясни

СКОРПИОНИТЕ С ПИСМЕНА
ОФЕРТА ЗА РАЛИ ТВЪРДИЦА
И БЪДЕЩА РАБОТА С ДРИФТА

ДОСЕГАШНИЯТ сливенски клуб Скорпион, чието домакинство на Сливен Рали по-рано през годината бе отказано от АФБ, е представил днес писмената оферта да организира Твърдица Рали 2020. Според информации от след срещата,  „скорпионите“ са били единственият действителен член на АФБ, направил такова предложение, при това скрепено с мотива за дофинансиране на ралито със сумата, която недостига. От своя страна обаче RallyXpress научи, че на едно от последните си заседания, ОС на Твърдица е утвърдил бюджета на ралито, но и допълвайки предварително определената сума. Изглежда, че всичко това е продължение на крамолите и личните отношения в града около състезанието, започнали през пролетта на 2019 г. и по-късно успешно, но явно временно, туширани от генсека на АФБ Калоян Станчев. Отделно Скорпион са направили и писмено предложение да поемат организацията на шампионата по дрифт, за който да подготвят и проектите за неговите регулации и шампионат.

Drift 11

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА информация, с която сайтът с новините в българския автомобилен спорт разполагаше преди дни, днес се потвърди сто на сто от хора, участвали в срещата на комисиите на Автомобилна федерация на България (АФБ) и управата на сдружението.

За предполагаемото събиране
порталът RallyXpress писа преди
три дни (може да видите ТУК)

Срещата, която се очакваше и че ще се състои веднага след края на празниците, е била днес.

Това е било близо 4-часова дискусия в централата на автомобилната спортна власт на бул. Тодор Каблешков, в резултат на което първоначалният вариант на календарите на отделните дисциплини радикално е бил редуциран заради продължаващ държавни мерки, свързани с коронавируса.

Потвърди се също така, че в този митинг досегашните подредени в календара за сезон 2020 стартове само ще бъдат пренаредени по значимост.

Като се има предвид това, че държавните санитарни и противоепидемични ограничения постепенно се редуцират, но все още няма конкретна заповед от министър Ананиев за състезанията на открито и как биха се провеждали те в бъдеще, след днешната сбирка на комисиите е само са определени броят на състезанията, без да са посочени техните дати.

Това предполага, че в момента в който има заповед на министър Ананиев, която да дава схемите за спазване на социална отдалеченост, предпазните средства и, евентуално – броят на присъстващите зрители, АФБ ще посочи датите на реалният вариант на календарите Версия 3.0 за този сезон.

Четирите класически дисциплини, с чието приоритетно покриване RallyXpress е ангажиран в продължение на 15 години, ще имат общо 19 старта:

Федерацията прави ремонта, датите тепърва ще бъдат ясни


ралита – 3 кръга,
спринт – 4,
писта – 4 и
планинско – 8.

Да припомним, че от календара рано-рано последователно отпаднаха Сливен Рали (поради отказ от АФБ) и България (отказ заради пандемията), а след днешното събиране става ясно, че в пистите няма да фигурира писта Русе, както и сливенската класика Българка, разходите по чието провеждане през последните няколко години бяха за сметка шефа на АСК Булсим Стефан Чолаков.

Дори и на първо четене, ако се предположи, че евентуален старт на сезона може да има от средата-края на юли, то 19 старта (само за класиките!) не само са неоправдано амбициозни, а направо директно неизпълними.

2019 SOF Marshavel AI 010

снимка за rallyxpress: асен илиев
СОФИЯ - ЕДНА ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СТАРТА НА 2020… Поредното пресмятане на вероятния момент, в който ограниченията върху спорта ще отпаднат сочи, че има голяма вероятност автомобилния сезон 2020 да стартира от софийската писта, нещо което не се е случвало в историята на този спорт от 1974 г.

Но и със задължителната уговорка, че това „средата-края на юли“ е оптимистичният вариант за старта на автомобилната година.

Заедно с останалите дисциплини: рали-крос, авто-крос, гимхана, крос-кънтри и офроуд, дрифт и драг, 20-те уикенда ще трябва да събират не по-малко от 4-5 състезания, нещо, за което АФБ не притежава нито техническия, нито съдийски ресурс.

Много вероятно е шампионатите тази година да започнат със софийската писта, възстановена след дългата пауза през миналия август, както и да бъде завършен сезона с бургаската надпревара, планирана отсега за 6 декември.

:: Второто сбиране на комисиите на АФБ трябва да се очаква на следващият ден, след като здравното министерство и това на Младежта и спорта внесат повече яснота и бъдат посочени схеми около начина за провеждане на шампионатите на открито.

МИХАЙЛОВ: ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ЩЕ ОБСЪЖДАМЕ И СЦЕНАРИЙ С ОТПАДАНЕ НА СТАРТОВЕ

2020 Mihailov 00 SMДОРИ И ПРЕДИ да бъдат определени точните дати на преработвания за трети път заради COVID-19 календар за най-необичайния сезон, дори и без най-малките познания за спорта е очевидно, че периодът е прекалено къс, за да вмести в себе си планираните на първо четене стартове. И то, подредени по значимост, но не и с дати, които очевадно сега технически няма как бъдат осъществени.

Предвижда ли федерацията, в самия ход на шампионатите, да отказва заради струпването на повече събития в един уикенд предварително обявени състезание, които имат и съответните дати?

С този въпрос RallyXpress се обърна към председателя на АФБ Камен Михайлов (на снимката горе):

„Лично аз съм скептичен, че в рамките на три и половина месеца можем да изпълним такъв сезон. На първо място съм сигурен, че планинските няма да бъдат осем. Точно този въпрос днес поставих на срещата и… настъпи едно неловко мълчание.

„Но ще се наложи да предвидим и тази отговорност. Очевидно е, че във всички случаи ще трябва да обмисляме
[на следващата среща] и такъв сценарии, при който да отпадат вече обявени състезания. Времето е прекалено малко…“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев