• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Трескава работа за финалите, но без 3 кандидати за титлите

Четвъртък, 22 Октомври 2020 | Благоевград, RallyXpress
Трескава работа за финалите, но без 3 кандидати за титлите

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2019 RallyContr
ВРЕМЕНАТА от квалификационните маншове в събота, както и състезателните изкачвания в неделята на последния планински уикенд, можете да следите ТУК

ВЪПРЕКИ „КОРОНАТА“ и след местните избори в града, макар и в необичаен есенен вариант, дойде времето да благоевградския планински старт. При това не като откриващ, а като вариант, финализиращ сезона на „планинарите“. Така че от три дни по трасето към Делвино трафикът е необичайно наситен с автомобили.

Те не бързат нагоре, докато шофьорите им внимателно оглеждат завои, превали и критичните точки по трасето от 3.880 км. На масата са шест индивидуални титли плюс клубният шампионат за объркания сезон 20-20.

Най-големия километраж към Делвино за тези дни е на претендентът едновременно и за титлата в генералното класиране, и за НС4 Искрен Веселинов (Дианел), който от вчера само дето не нощува на пистата.

„На места е доста криво трасето – каза днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт русенския пилот. – Особено онази част, която е след половината. Не съм идвал тук от 2013 г. и заради това от по-раничко започнах подготовката…“

В същото време обаче RallyXpress научи, че трима от претендентите, които имаха реален шанс да си тръгнат в неделя от Благоевград като шампиони, са аут от състезанието.

При това двама от тях са в клас НС2 – Александър Бурдин (Дианел, БМВ М3) и пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг Симеон Иванов (Субару Импреза WRX).

„Така е в играта – не успях да направя мотора след Кюстендил – обясни причината Бурдин. – Старецът е на 19 години, но за следващия сезон ще го подмладявам, да го изправя…“

Симо Иванов, който реално стана причината в Шумен още първия старт на новия му тим да завърши с победа за панагюрския клуб, сега е стопиран заради потрошена скоростна кутия.

Трескава работа за финалите, но без 3 кандидати за титлите

снимка: rallyxpress
ПРЕДАДЕН ОТ ТЕХНИКАТА… Симеон Иванов няма да извади своето Субару от гаража за този уикенд, както изглежда за пилота започна зимната пауза.


„Малко техниката ни предаде тази година, но за 2021 обещавам, че ще бъдем по-подготвени.“

Тези две „извинени отсъствия“ правят от заралийския ветеран Стефан Георгиев (Форд Ескорт RS) предизвестен шампион, макар и както се казва в професионалния спорт - с W/O (walkover – без съперник).

Това обаче по никакъв начин не намалява стойността на титлата в един доста силен за заралията шампионат, в който Бурдин и Иванов бяха достойни съперници и много корави опоненти за титлата.

До върха на класирането в планинския, бившият шампион в ралитата от 1997 г. не се е добирал от 7 сезона, в два от които бе съответно вице и 3-и в клас Х4.

2020 GOR Misho Boev SD 005

снимка: rallyxpress
ПРОМЯНА В КАЛЕНДАРА И ПРОМЯНА В ПЛАНОВЕТЕ… След отпадането на планинско Българка и пропускането на Благоевград, за Мишо Боев остава да се готви за идния сезон

Изгубен в плановете и в календара, няма да може да направи своя първи опит да спечели приза в клас RC5 и сливенския пилот на АСК Стара Загора Михаил Боев (Пежо 106 GT).

„Заради отказа на планинско Българка стана така, че моя спонсор, който имаше интереси именно за реклама там, реши да спрем участията в шампионата тази година“, поясни за RallyXpress Боев.

Така че и въпросът за първото място в RC5 за плевенчанинът Искрен Пондев (Грийн Фокс МС, Пежо 106) тази година е решен на принципа W/O.

КАКВО НАПРАВИХА ЛИДЕРИТЕ В ПОДГОТОВКАТА СИ ЗА ФИНАЛА

RallyXpress Logo BlackКАКТО ЦЕЛИЯ автомобилен сезон, така и шампионата на планинските изкачвания тази година премина при несигурност и двойно планиране на дати и поредност на кръговете. Сравнявайки обаче това първенство, с оставалите три класически дисциплини, „планинарите“ могат да бъдат повече от доволни: за разлика от двете рали дисциплини, приключващи със скромните 3 старта, скоростните шампионати са с 4 и 5 кръга съответно. Не е много, но е повече от едното нищо.

2020 GOR Miro Angel SD 003» Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево, 60 т.). В момента, в който първо Пламен Камбуров отпадна заради дефектиралия автомобил в Раховец, а след това Ангелов спечели първото място във второто планинско, Пепи Гьошев коментира кратко: „Е, ми сега ще трябва да ходим и в… Кюстендил!“ Раховец-Лясковец бе тестов старт за МСА, но след него пилотът изведнъж се оказа едновременно претендент за три титли – лидер в шампионата на рали, потенциален победител в спринта и с реални претенции за планинското. Месец и половина по-късно Ангелов води с 3 т. на Веселинов и Делвино ще решава кой от двамата ще е №1 в общото класиране. „Не е правено нищо по колата от Ихтиман – разбира се обичайните дреболии преди старт. Ама ще се окаже, че целия този [планински] шампионат ще го изкарам без нито един „слик“…“

2020 GOR GiosMiro SD 007

снимка: rallyxpress
ОБИЧАЙНИТЕ КОМЕНТАРИ… След края на втория манш в Лясковец, Пепи Гьошев и Миро Ангелов правят разбор – завой по завой - на ездата на пилота.

2020 GOR Iskr Veseli SD 007» Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик, НС4, 57 т.) „Амбициран съм, разбира се, затова и така рано пристигнах в Благоевград. Тук съм карал през 2013 г. като начинаещ в Х1. За мен не е изненадващо, че съм на тази позиция сега. Просто една голяма група пилоти – Любен Каменов, Ники Златков, Юли Телийски, Стефан Стоев не карат, което позволява да съм така напред. Това обаче не означава, че конкуренцията е по-малка, а броя на участниците е намалял. Обичайно мястото ми беше след тях. Колата е готова, уча сега трасето…“

2020 KUS Iskr Vese VF Loeb

снимка: васко фиданин-loeb

» Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, 30 т. за НС1). „Както се казва играя за честта на отбора и за победата в клубната надпревара. Технически, след победата на Орфей в Хасково, колата е готова, естествено – с необходимата предстартова подготовка. Реално от двата загубени поради технически причини старта (Кюстендил и Лясковец), с пропадането на Мицубиши-то извън трасето и приключилото участие, реално ми костваха и последната възможност да мога да се боря за повторна титла и през 2020 г. Но в този спорт е така и сега карам единствено заради екипа на Ел-Ви Ауто Рейсинг. Е, може би имам шансове за „малката“ титла в НС1. Ще видим какво ще стане в неделя…“

2020 GOR Kamburov SD 004

снимка: rallyxpress
ВТОРИ ТЕХНИЧЕСКИ ГАРФ И КРАЙ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ… Репатриращият автомобил връща в сервиза колата на Камбуров, който прекратява участието си в планинско Раховец-Лясковец, а с това си отиват и надеждите за повторна титла.

2020 SHU Sasho Krastev SD 0» Александър Кръстев (Александър Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, 57 т. за НС1) „Още не съм 100 на 100 готов. Чакам едни части днес-утре, за да приключа с подготовката. Може и да не пристигнат, така като гледам, нещо повече от обичайното се забавя доставката. Но съм в Благоевград, няма да пропусна. Имам резервен вариант, а това означава, че правя-струвам, ще карам във финалното състезание…“

» Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган Макси, НС3) „Колата е, както се казва – гръм! Тя беше готова и за Хасково, но този път разумът надделя, защото до последно работехме по [Рено-то на…] Кондев, а бях страшно уморен, за да отивам на Хасково. Сега съм готов „да ги боря всички. Още повече, че съм си намерих още допълнително „коне“ още за Орфей… А и непрекъснато си ъпгрейдвам Меган-а…“

2020 KUS Haos VF Loeb

снимка: rallyxpress и васко фиданин-loeb
ОЩЕ „КОНЕ“ И ОЩЕ ЪПГРЕЙД ЗА МАКСИ-ТО… (вляво) Д-р Хаос не спира да рови по мотора и да работи с лаптопа, ъпгрейдвайки автомобила и увеличавайки мощността на своето Рено (вдасно).

» Любен Емануилов (Стара Загора, Пежо 106, 57 т.  за RC4) „Днес поставих последните щрихи върху колата – лайсните, лепенките, както се казва напълно е готова за Благоевград. Всъщност тя беше 100 на 100 готова и за пистата в Хасково, но предпочетох да не се пускам там и да прескоча това състезание. Исках повече сигурност за финала тази неделя в състезанието за финала на планинското първенство.

2020 BLG Luben Emahu FB

снимка за rallyxpress: личен архив на пилота
ФИНАЛНИ ДОРАБОТКИ… Любен Емануилов е вдигнал палец, за да покаже, че и последните „глезотии“ по автомобила са направени и той е готов за старта в Благоевград.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев