• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

След инспекция и оглед, АФБ одобри трасето за София 2019

Сряда, 24 Юли 2019 | София, RallyXpress
След инспекция и оглед, АФБ одобри трасето за София 2019

РОСЕН ДАСКАЛОВ: ЧАКАМЕ
ОКОЛО 100 000 ЗРИТЕЛИ

2002 SOF Ilia Zarski Team 0
СПОРТНИЯТ ДИРЕКТОР на предстоящия възстановен пистов старт в София Росен Даскалов е категоричен в очакванията си, че състезанието на 17 и 18 август може да привлече между 70 и 100 000 души публика край трасето. „Имаме обособени места за толкова зрители“, казва русенецът. Ако възроденото състезание събере толкова хора, колкото спортният директор планира, то рекордът на Писта София от 1997 г. – 78 000 души, със сигурност ще бъде изпратен в автомобилната историята на страната.

ПРОЕКТЪТ НА ТРАСЕТО за третия кръг от националния шампионата на затворен маршрут и писта за сезон 2019 г. окончателно е бил утвърден, след като представители на Автомобилната федерация на България (АФБ) и председателят на комисията Писта и Затворен маршрут Валентин Бонев , са направили в края на миналата седмица обстоен оглед на пистата.

Това се разбира и от анонса, публикуван на официалния сайт на АФБ (виж ТУК), както и от разговора с Валентин Бонев днес.

„Да, проектът остава в този си вариант, в който е предложен от организаторите от София Кар Моторспорт – каза за RallyXpress Валентин Бонев. – Единствената промяна, която ще направим, да изместим старт/финалната права след първия ляв завой (виж схемата по-долу).

„Промяната е направена със съгласието и на АФБ, и на организатора, като целта е да се намали до възможният минимум „празният километраж“ на механици и рейс-мениджъри, каквато разстояние би трябвало да изминават при първоначалният вариант на старта.“

Според главният организатор на третия кръг – Росен Даскалов, голямата част от документацията по провеждането на Писта София 2019 г. вече е внесен в КАТ, където един от работещите за клуба на Даскалов експерти по временна организация на движенията е направил специалният проект за състезанието на 17/18 август.

„До края на седмицата очакваме всички формалности да бъдат да бъдат завършени, за да внесем целия пакет в Общината на София – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт русенецът.

2019 SOF AFB anons 000

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от анонса на Автомобилната федерация на България за провеждането на възстановеното пистово състезание в София.

Той допълва, че няколкото препоръки около обезопасяването на трасето, както и точното измерване на дистанцията, ще бъдат направени в следващите няколко дни. Измерването е задължително и изключително важно, тъй като на базата на дължината на импровизираната писта, ще бъдат определени и броя на състезателните обиколки.

След инспекция и оглед, АФБ одобри трасето за София 2019

скица: архив на софия кар моторсторт
ПИСТА СОФИЯ 2019, РАБОТЕН ВАРИАНТ А… Той предвижда място за старт/финал на северната лента на бул. Владимир Вазов. Във Б-варианта, линията за начало и край на състезанието ще бъде преместена след първия ляв завой по трасето, веднага след бензиностанцията на Шел на ул. Резбарска.


„Затова и моите препоръки, поради факта, че това трасе не е ползвано до сега и няма официално регистрирани времена за трите серии (Спорт, Туринг и Макси) и за двете купи – Енеос Къп и Купа Лада, са, надпреварата да бъде с брой обиколки съответно между 33 и 35 км за сериите и 23 и 25 км за купите.“, мотивира се Бонев.

В този си вариант, Писта София е била организирана един-единствен път през 1989 г., преди последното от всички автомобилни  дисциплини софийско състезание да се премести за единадесет сезона на трасето под Бояна.

И преди направеният неуспешен опит да бъде възкресено през 2015 г., след което вечният спасителен пояс за пистовия спорт отново бе хвърлен от писта Дракона в Калояново и Христо Стоилов.

За последно състезание под Бояна имаше през 2009 г., но неочаквано тогава надпреварата се натъкна на изключително силна обществена съпротива, а на следващата година столичното пистово състезание фигурираше в календара, но беше отказано за организиране.

1995 SOF Start DB 001

снимка: †димитър бояджиев/отечествен фронт
НЯМАШЕ КУПА ЛАДА, А НЕ ИМ СЕ ВИЖДА КРАЯ… Писта София, 1995 г. Стартът на най-масовия и най-обичан клас автомобили в така нареченото българско пистово първенство. Може да се преброят 18 машини, при това само онези, които са покрили квалификационното време!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев