• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

За три седмици шуменци ще трябва „извъртят“ 1100 гуми

Събота, 07 Март 2020 | София, RallyXpress
За три седмици шуменци ще трябва „извъртят“ 1100 гуми

БОЛЯРСКАТА СХЕМА ОТПРЕДИ
СЕДЕМ СЪСЕЗАТЕЛНИ СЕЗОНА

ОПИТЪТ ЗА гарантиране на конфликтните и опасните точки в скоростните състезания с такава импровизирана технология за първи път бе приложена през 2014 г. (долу, на снимката на Алекс Спиров/APIX). Тогава рейс-директор на надпреварата е Димитър Георгиев-Полицая, който педантично изисква да се прилагат решенията на когато комисията по трасетата към БФАС. Тогава тя задължи организаторите първо на писта Велико Търново, а след това и на останалите градски трасета, да осигурят направените по този начин допълнителни гаранции за безопасността на пилотите.

2015 VTA Gumi Sigurnost

ТОЗИ И СЛЕДВАЩИТЕ два уикенда, до старта на  първото от планинските състезания в сезон 2020 – планинското в Шумен (11/12 април), освен всичко останало по подготовката, на за организаторите ще се наложи да бъдат посветени на обезопасяващите състезателното трасето гуми.

„Малко повече, отколкото се товарят един тир – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни (на снимката). – Трябва да се вържат около 1100 гуми, които на в колонки по 2, 3 и 4.“

Тези около 600 защитни „тапицерии“, с каквито от години у нас импровизирано се допълва сигурността на трасетата в скоростния шампионат, ще бъдат разположени на възловите места от 3350-метровото трасе между старта и финала.

Технологията е добре позната от близо вече десетина години - поставените една върху друга употребявани гуми се превръщат в "колонките" от 4 – 5 - 6 неизползваеми търкала, които се свързват здраво с болтове, гайки и чембери.

Днес работата започна с пълна пара, а както личи от снимката (виж долу), цялата подготовка за този и следващите два гумени уикенда на шуменци е организирана и направена така, както за сериозна поточна линия в предприятие.

За три седмици шуменци ще трябва „извъртят“ 1100 гуми

снимка за rallyxpress: организатори на планинско шумен
КАТО НА ПОТОЧНА ЛИНИЯ… На работния плац са подредени първата серия от гумите, които в следващите два уикенда двадесетината волантириери в подготовката на състезанието ще превърнат в колонки, които допълнително да гарантират сигурността на пилотите в опасните точки по прасето на планинското в Шумен.

:: ТРОФЕИТЕ ЗА 2020 Г.: ЗАМЕНЯТ УНИКАЛНОСТТА С НОВА ОРИГИНАЛНОСТ

ПОВЕЧЕ от 5 години състезанието в Шумен беше известно както с идеалната си организация, така и с наградите, каквито – без никакво преувеличение – пилотите не получаваха след нито една от националните надпревари. Всеки един от призовете, които се раздаваха – в буквалния смисъл на думата – минаваше през ръцете на Балабанов.

Стари колянови валове, щанги, носачи и друг скрап излизаха изпод неговите ръце и със завидна фантазия като трофей, който си заслужава мястото във всяка една шампионска витрина.

„Сега минаваме от уникалност към оригиналност, каза за RallyXpress Барни. – Нямам това време, за да ги правя всичките тези „купи“, а тази работа яде много [време].“

Така че тази година на победителите и техните асистенти на почетната стълбичка ще връчат нещо по-традиционно.

„Естествено, че това няма да са обичайните купи, а специално изработени от неръждавейка призове. Все пак става въпрос за моторен спорт и този материал е най-близък до него – допълва Балабанов. – Вчерашното събиране с групата [работна] обсъждахме и това. Разликата между наградите за 1-ото място и следващите две ще са с по сантиметър по-малки, като тази пропорция ще спазим от генералното и надолу във всеки клас.“

Барни обаче не пожела да разкрие подробностите около дизайна на наградите.

2020 SHUTriphies

снимка за rallyxpress: живко николов
КАКТО ВИНАГИ - СБИРКА В ПЕТЪЧНА ВЕЧЕР… Оперативната група, работеща по първия от стартовете в планинския шампионат обсъжда и специалните призове за победителите. Макетът на бъдещите награди (в увеличението), деликатно е обърнат така, че да се запази като изненада дизайна на бъдещите трофеи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев