• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

   

 • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

   

 • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

   

УС на БФАС нищи проблемите на пистовия шампионат 2016 г.

Сряда, 18 Май 2016 | София, RallyXpress
УС на БФАС нищи проблемите на пистовия шампионат 2016 г.

Справка и сметки от архивите
и задължително преброяване
на всичките питомни „зайци“

Documents 003
КОЛКОТО и празна да е оставена БФАС на новото ръководство, когато и новата управа да се е „качила в движение“ на влака, тя има поне два начина, за да си направи сметката за бройките на участвалите състезатели в пистовото първенство от 2013 г. насам. И спешно да направи своето независимо и компетентно проучване за това, кои и какви точно са причините и най-важното защо се стигна до положението най-посещаваният от публиката и най-желаният от рекламодателите шампионат да изпадне в сегашното си плачевно състояние. Няма начин списъците със заявки на последните 21 старта в това първенство да са неоткриваеми. Най-малкото самите организатори разполагат с тях.  

ДНЕС НА СПЕЦИАЛНО свое заседание, управителното тяло на националната автомобилна федерация, освен всичко друго, предвидено в дневния ред на събирането (ТУК виж по какво предстои УС да работи), ще нищи и цъфналите още по-широко проблеми на т. нар. „шампионат на затворен маршрут“.

Онова, което се появи само като заплашителна възможност по време на старта на писта Велико Търново през 2015 г. се повтори преди две седмици на същото трасе.

Тъй като ситуацията от тревожна ескалира до заплашителна за тази дисциплина (малко автомобили, спорни спортни и технически правила и не по-малко спорни решения), сега на БФАС очевидно ще ѝ се наложи да взима екстрени мерки.

Дали ще бъдат направени промени, какви решения, евентуално, биха взели в ръководното тяло на федерацията, сайтът с новините в българския автомобилен спорт ще се опита да информира своите читатели.

Очевидно е, че в офиса на Тодор Каблешков в София, меко казано, са притеснени, след като и втората от трите класически дисциплини в автомобилния спорт се оказва бламирана.

При това започналият с полярни мнения през април 2015 г. заради нови си формат пистов шампионат, започва да показва очевидни дефекти, които са направо плашещи. И то не само за сериите Туринг и Макси, но дори и за изглеждащата все още посетена силно Серия Спорт.

УС на БФАС нищи проблемите на пистовия шампионат 2016 г.

снимка: александър спиров/apix
ОТПРЕД НАЗАД И ОТЗАД НАПРЕД… Откъдето и да ги броиш - само 18 пилота на старта, без да вкарваме в сметките двете красавици на Енеос и момчето на Слави Рупчев… 


Дори и цитирането на един от симптомите на разграждането на пистовото първенство е достатъчен не да запали „червената лампичка“, а да включи всички мигащи светлини и сирени: допреди три години битката беше за влизане в стартовата решетка, сега проблемът е колко ще са автомобилите там…

Илия Царски първи хвърли кърпата в пистовия шампионат, а онези, които очакваха това да бъде поза на панагюреца, със сигурно са останали разочаровани във Велико Търново.

Малкия цар със сигурност бърка в твърдението си, че с увеличаването на обиколките в състезанието от 7 на 9 шампионатът на пистите за година стават колкото три или четири планински първенства. Той обаче е напълно прав, че средствата за нови гуми и бензин са по джоба на малцина, за да не кажем само на двамина.

2016 VTA PlamKosio SD 001

снимка: rallyxpress
ДВАМА ШАМПИОНИ, ТРИ ТИТЛИ И ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ГРИЖА… Пламен Камбуров и Константин Маршавелов разговарят преди да е започнало награждаването за писта Велико Търново. И сегашният, и предишният шампион на България изглеждат угрижени…

Бюджетно осигурените тимове със сигурност могат да разчитат на интрига помежду си и на оспорвани надпревари от Дракона до финала в Серес.

Дали обаче публиката е готова да гледа три-четири коли (тук не броим изкуствено създадения „пълнеж“ от участващи в Макси 2 автомобили – до 3500 куб. см) по над 700 „коня“ или би предпочела пълно трасе от 10-12 автомобила от по 400 к. с., но в битка старта до края.

През април 2015 г., след края на първия състезателен манш в трите групи, част от публиката, която не бе наясно с новостите в правилата, започна да напуска най-атрактивните места на Западния пътен възел.

Тогава домакинът на търновци Димитър Стефанов бе силно притеснен, а шефското тяло великодушно го успокояваше, че това само е временно, хората не са свикнали и догодина [2016 г.] няма да е така.

„Но и тази година получих предупреждение от кмета, че ако автомобилите са малко, догодина състезанието няма да има никаква помощ от общината“, каза пред RallyXpress Стефанов и до последно ходеше без баджа „Директор на състезанието“, след като също до последно висеше въпросът за обединяването на сериите Туринг и Макси. Афишираната цел - да се спаси малкото останал интерес у зрителите.

2016 VTA Bonev SD 001

снимка: rallyxpress
ДВЕ В ЕДНО… След като Димитър Стефанов захвърли баджа си на директор на писта Велико Търново, в знак на протест, че може двете групи да не бъдат обединени в общ старт, рейс-директорът Валентин Бонев не само се сдоби с още една „висулка“, но и със задълженията и на Стефанов.

Резултатът –остава спорен и до момента и би бил такъв и във вариант разделно пет стартирали в Туринг и три – в Макси.

Коректността изисква да се каже, че публиката не бе по-малко от миналата година, макар да се забеляза същия отлив след първите – в този случай – два състезателни манша.

Всички, без изключение, са наясно, че най-тежкото положение е именно при „максималистите“. И ако нещата не бъдат санирани по спешност от администрация и пилоти заедно преди оставащите 5 (с резервата Хасково – 6) кръга, точно в най-атрактивната група няма да има шампион за 2016 г.

2016 VTA KosioRumka SD 001

снимка: rallyxpress
ЩАСЛИВИ С ЧАША БИРА… Константин Маршавелов и Румен Дунев (точно според поемата на Робърт Бърнс) не мислят, че път ги чака - опасности, реки, завои, се готвят да ударят по една чаша наливна бира, след финала на търновската писта.

Отделно ще се стигне до парадокса, че единият от тримата пилоти, които са похарчили най-много до момента, но в класа си са печелили единствено по половината точки, е направил най-големия харч, правен когато и да било в историята на този спорт у нас, за да се вземе купа от 28.5 лв. като победител в… класа си.

Независим технически експерт, помолен от RallyXpress да предположи разходите за първите два кръга (без да се включват консумативи, транспорт, сервизна поддръжка и настаняване), пожелал името му да не се споменава,  предполага суми между 12 000 и 15 000 лв. за стартовете край Калояново и във Велико Търново…

Какво да се каже за Туринг-а, ако не това, че серията странно оредя за сметка на рязко увеличените слухове край боксовете, че „има хора, които пътуват из страната и агитират срещу участие в тази класа.“ Слухове – винаги има, но от опит си знаем, че в българския автомобилен спорт те са за сметка на доказателствата и неизменно повече от тях.

2016 VTA Experts SD 001

снимка: rallyxpress
ЛЕСНО ИМ Е НА ЕКСПЕРТИТЕ… Листата с участниците е кратка в обединената серия Туринг и Макси и за инж. Христо Стоилов и неговите колеги не представлява никакъв проблем да следят на живо промените върху монитора на времеизмервачите.

Независимо от това, коя от тезите ще си харесате – вечната икономическа криза или черната пропаганда, фактът е налице – през 2015 г. в шампионата са стартирали общо 26 пилоти, сега се търсят варианти дали, как или по каква схема оцелелите пет в Туринг да карат. Дали самостоятелно или „прикачени“ за най-атрактивните три „кавалериста“?

Наистина приказката „е, нЕма такъв шампионат!“ си е тъкмо на време и на място казана...

За незапознатите: да не се заблуждавате, че всичко в Серия Спорт е мед-масло-цветя-рози и песни и танци на народите! В никакъв случай!

Започналото точно в Търново брожение срещу регулираните гуми „семислик“ просто е на по заден план, а и харчът – колкото и значителен да е за тези пилоти – е по-малък от този в горните две серии.

Така че опасността, когато „спортистите“ също ще намалеят драстично, вече наднича иззад боксовете и тарикатски намигва: „НЪл ви предупреждавах, какви са я спретнали нЕкои ора ?“

Коментара (11)

 • БЕСНИИ ПЕНСИИИИИИ

  БЕСНИИ ПЕНСИИИИИИ

  19 Май 2016 at 23:33 |
  До хората, които защитават интересите на СТОЯН АПОСТОЛОВ.
  Хора разберете един път за винаги, не напразно му викат "Кум Лисан". Това е единствения пилот, ако можем така да го наречем пилот, който само с хитрост и интриги си постига целите. Сега го гледах на В.Търново как колата му на 2 цилиндъра, обикаляше трасето и стана първи, това, ако не е смях, за какъв автомобилен спорт говорите. Стартираха 18 коли в неделя, а финишираха на ход 7. Пистовият шампионат е към своят край, заради личните интереси на Стоян Апостолов и неговите приятели - бивши комунисти.
 • ИСТИНАТА

  ИСТИНАТА

  19 Май 2016 at 00:17 |
  ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК КАКВО ГОСПОД Е РЕШИЛ ЗА СТОЯЩИТЕ ОТ ТЪМНАТА СТРАНА (ЗА ТРИДЕСЕТ СРЕБЪРНИКА)ПОКАЙТЕ СЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ ВСИЧКИ СМЕ ТЛЕНИ
 • ИСТИНАТА

  ИСТИНАТА

  18 Май 2016 at 17:39 |
  Ванка(от комиците)МНОО СИ ГЛУПАВ ВАНКА света не започва и не свършва гледан от твоята НИСКА (като интелект )КАМБАНАРИЯ . Ванка в ЕВРОПА активно се карат около 2000 "КАШОНА"виж ФЕН КУПА - най дългото състезание в СВЕТА 25 часа наСПА и шампионати във всички БЕЛИ държави и дори на канарските острови на най -НИСКА ЦЕНА(спрямо динамика с за км) "КАШОНА "СТРУВА 5000лв и изкара две години с един чифт гуми втора употреба и сериини накладки и отговаря на правилата на ФИА-ФИА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ АНЕ ОГРАНИЧАВА
  • Фен

   Фен

   18 Май 2016 at 20:22 |
   Урумов не си и помисляй ,че някои ще се съобразява с твоите и на сина ти претенции.Не сте толкова важни за колкото се мислите! Имате държание на световни шампиони-много сте далече! Като не ти отърва не караш,ако не караш ТИР и толкова.Смешни сте!
   • Bradatiq

    Bradatiq

    19 Май 2016 at 23:08 |
    Господин ФЕН или ФЕНКА си ? Бегло познавам момчето което кара "така нареченият кашон" Още 2012г накрая каза, че няма да е кара повече този "кашон". Не мога да разбера сега сме 2016г, минали са 4 години, толкова ли си тъп/а и ограничен/а, да разбереш, че федерацията не се съобразява с нищо и всичко това е незаконно.Пак те питам, толкова ли си тъп/а и ограничен/а?! И само да ти обясня нещо, момчето не кара ТИР, ти въобще наясно ли си какво значи ТИР да караш?!
 • Ivan

  Ivan

  18 Май 2016 at 15:47 |
  Урумов стига си ревал като вдовица за ...... направи подобен кашон като предния и да ходи да кара синчето ти
  • Чичо Скруч

   Чичо Скруч

   19 Май 2016 at 23:24 |
   Иване, Иване да те е ..... , който те хване. Когато ти направиш шампионски "кашон", тогава можеш да даваш твоите компетентни съвети, кой на кого да прави кашон и кой да го кара. ( Ти няма да можеш със сигурност, защото 100% съм сигурен, че си пълен неграмотник на тема пилотиране на спортен автомобил.) Аз много добре съм наблюдавал, така нареченото "синче" как кара. И съм сигурен, че ако се качиш с него на една и съща кола, колкото и да си мислиш, че можеш да караш, ще те направи смешен и едва тогава, ще разбереш, какво можеш "синчето" Ш,,,,,,,А!
 • ИСТИНАТА

  ИСТИНАТА

  18 Май 2016 at 13:08 |
  Главния ЦИРКАДЖИЯ И ВИНОВНИК ИМАЩ ЛИЧНА ИЗГОДА от ограничаване на ДОСТЪПА ЧРЕЗ ПРАВИЛАТА (недопускане на конкурентни автомобили ) е Апостолов. Той използва ВЛИЯНИЕТО си(властимащ чл. на У.С.)за въвеждането на НЕЗАКОННИТЕ ПРАВИЛА(ФИА) декларирайки "искам да насоча спорта в ПРАВИЛНАТА ПОСОКА"а тя е да се допускат автомобили само за ФОН на неговото ВЕЛИЧИЕ пример -допуска група "N" но при общо класиране АБСУРДНО.Практиката на ФИА при участието на ПИСТА С ОБЩ СТАРТ НА РАЗЛИЧНИ ГРУПИ И КЛАСОВЕ АВТОМОБИЛИ Е С ОТГЕЛНО КЛАСИРАНЕ.
 • Фен

  Фен

  18 Май 2016 at 10:55 |
  и безплатен :D
  • КУКУ

   КУКУ

   18 Май 2016 at 12:33 |
   как безплатен? по 160лева такса им вземат на участниците,за да може баш циркаджиите да си напълнят гушките...
 • КУКУ

  КУКУ

  18 Май 2016 at 09:12 |
  с такива циркаджии,такъв цирк става!

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев