• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

   

 • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

   

 • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Четири или шест ще бъдат новите шампиони след Шипка

Петък, 18 Септември 2015 | Казанлък, RallyXpress
Четири или шест ще бъдат новите шампиони след Шипка

ТРИМА ОТПАДАТ ПРЕДИ СЪБОТАТА

Zayavki Hill
ДЕН ПРЕДИ старта на официалните квалификации на трасето на Шипка 2015 вече е ясно, че списъкът от 60 заявки намалява не само с тези на Стоян Апостолов и Ивайло Петков, но и с имената на още трима пилоти. Кирил Величков (Проспийд, Хонда CRX) е в болница, след като е направил тежка бъбречна криза, бургазлията Константин Чолаков (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 10) е заминал за Италия, а в екипа на Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) не са успели да се справят с проблемите в диференциала от хасковската писта. Така бройката вече е 55, толкова, колкото и гордостта на Димитър Георгиев-Полицая при началото на сезона с Мемориал Валери Великов.

В НАЙ-ЛОШИЯТ СЛУЧАЙ четири, а в най-добрия – шест, ще са новите шампиони в планинското първенство за 2015 г., които трябва да станат известни след финала на последното от състезанията за годината.

Сто на сто повторение е титлата на Любен Каменов (на снимката, Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8), който през 2014 г. спечели титлата с 125 т., а при победа в неделя след обед втората му корона ще е след сбор от 126 т.

През тази година Каменов спечели Шумен, Сливен, Панагюрище и Кюстендил, не стартира в Благоевград, а край Горна Оряховица бе дисквалифициран.

В предишния сезон панагюрецът завърши с пет чисти победи – Благоевград, Сливен, Раховец, Шипка, и, разбира се, спечели домашния си старт.

Чисто теоретично той можеше да бъде победен на финала в неделя от шампиона в планинските за 2013 г. – Пламен Стайков (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9).

Кърджалията обаче предпочете да не се заявява за Шипка 2015 и да не стартира над Крън, като по този начин и да не пробва късмета си да запише втората си титла в планинските

%снимка1%
Дали ще са нови шампионите или ще има нови имена в края на годината в НС3 и НС4, зависи единствено от изхода на директните двубои между първенците за 2014 г. Ивелин Чапанов (Плевен Рейсинг Тим, Рено Клио, 100 т.) и Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 122 т.) в първия клас и от Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, 80 т.) и Тодор Василев (Спийд мастър, Форд Пума, 75 т.).

По-сложно е положението при Стоев vs Чапанов, защото заради двете си отпадания плевенчанинът само ще събира точки от Шипка 2015, докато какъвто и да е резултата на Стоев, от общия му сбор ще бъдат извадени две втори места.

2015 SLI Stefan LD 005

снимка: любомир дренски/rallyxpress
ПОД БУЗЛУДЖА - КРАЯТ НА ЛЮТА БИТКА… Габровецът Стефан Стоев има възможност за първи път след 9 години отново да спечели титла в планинското, стига да шансът да е с него в прекия двубой с Ивелин Чапанов.

Нови шампиони за 2015 г. ще има в НС2, в НС5 – Тодор Атанасов (Одесос Рейсинг, ВАЗ 2108, 2 победи, едно трето място), в RC5 – (под условие от класирането на Диана Стоянова, ДИАМО, Ситроен Саксо, 64.5 т.) – Александър Димитров (ЕФКО Рейсинг Тим, Пежо 106, 50), за когото титлата може да дойде при положение, че се класира от 2-о до 4-о място в класа, независимо от това дали красивата благоевградчанка спечели третата си победа след Благоевград и Кюстендил.

Много малка и единствено теоретична е възможността на екипа на домакините ЕФКО Рейсинг Тим, миналогодишният отборен първенец, да запази титлата си и през тази година.

„Много са силни джорданите!“, категоричен е Стефан Драганов, директор и агрегатът с огромната енергия, когато става дума за планинско Шипка.

В момента Джордан Рейсинг Тим има 76 т. и е на второто място в класирането, на 25 т. зад софийския екип.

Теоретично, ако камерният състав на домакините спечели отборната победа тук, а колкото и малко вероятно да е, заявените от „джорданите“ пилоти не спечелят и точка, резултатът ще бъде 111:111, но заради спечелените три победи (Благоевград, Сливен и Панагюрище) срещу евентуалната на 1 на ЕФКО Рейсинг Тим, софийският отбор ще се сдобие с първата си титла.

Точно както и през миналия сезон в два класа – RC2 и RC3 ще има победители, но заради регулациите на националната федерация, в края на годината няма да се раздават шампионски отличия заради по-малкото от 50 на сто участия в първенството, в които е имало сформирани пълни класове.

Точно такава ще бъде ситуацията и в най-атрактивния клас - НС1, където единствено в Мемориал Валери Великов и Панагюрище в класа е имало съответно четирима и трима пилоти.

Коментара (1)

 • Марин

  Марин

  20 Септември 2015 at 18:37 |
  Алооо , в сайта не са ви верни елките!!! Първо , ако Каменов не е

  завършил днес – Шампион ще е Стайков 101 – 100 точки и Второ
  „Каменов ще има 125 точки не 126 . 5х25=125

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев