• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

С какво шуменци успяха да вдигнат летвата така високо

Четвъртък, 09 Април 2015 | София, RallyXpress
С какво шуменци успяха да вдигнат летвата така високо

КАТО ФАКТИЧЕСКИ финал на Мемориал Валери Великов трябва да бъде посочен вчерашният ден. Тогава от трасето бяха прибрани и последните комплекти обезопасителни гуми, а в понеделник и вторник – изнесени чувалите с боклуци и отпадъци, оставени от публиката край пистата на първото планинско състезание в шампионата. На практика от началото на подготовката – според изчисленията на RallyXpress – това се случи на 65 ден. Това, което направиха в Шумен, за да възродят едно от най-интересните състезания,  не само бе напълно различно от досега рутинно организираните надпревари, но в пълния смисъл на думата постави стандартите на напълно различно равнище.

Така напълно си заслужава да се заяви: 100-процентова е гаранцията, че в следващите година-две Мемориал Валери Великов трудно ще бъде подминат като еталон, който беше създаден през изминалия уикенд. Разбрали са го и онези, които не бяха на старта край Кьошковете.

Достатъчно е да се видят снимките, с които фейсбук вече е препълнен. Те показват нещо неправено в България до миналата седмица. За създадената атмосфера няма защо да се говори.

В двете първенства – по рали и планинско, в които базата за сравнения с европейските стандарти винаги е била под ръка, българските рали – дори и най-малките и независимо от всичките им кусури – малко или много са се доближавали до мерките и теглилките на континенталните надпревари.

В планинския шампионат нещата до тази неделя бяха на другия полюс.

„Надявам се да накараме още от организаторите да направят състезанията си такива“, коментира първо Димитър Георгиев-Полицая. Преди него и Николай Златков, за които възраждането на мемориалното състезание бе повече от обикновена амбиция, твърдеше, че така другите домакини това събитие ще е провокативно за бъдещето.

За носителят на европейския глобус на Международната автомобилна федерация (ФИА) амбициите бяха да се покаже, че фразите „не може“ и „няма пари“ са само част от оправданията.

За Митьо Полицая – че състезанието може да бъде върнато в историята и то по начин, по който досега никъде и никога не е било правено. И единият, и другия постигнаха своите цели.

Да се твърди, че Мемориал Валери Великов е бил абсолютно перфектен,, просто няма да е вярно. Както и всяко друго състезание тази напревара имаше своите дефекти, дребни пропуски или гафове. Но на фона на всичко свършено те едва ли вадят очи, а и са главно единствено за дежурните маанаджии.

С какво шуменци успяха да вдигнат летвата така високо

снимка: александър спиров/apix
НЕВИЖДАНО… Общо повече от 17 000 души бяха на трасето в двата дни на Мемориал Валери Великов. Освен рекордите на Ники Златков на трасето, тази цифра също е част от новите стандарти, поставени от шуменци.


Дори и объркването при награждаването в НС2 и НС4 (на колко такива сте били свидетели през последните години, та дори и в самото годишно награждаване?) повече е на сметката състезателя Тодор Тодоров, отколкото на организаторите.

Спецовете в този тип състезания, разбира се, търсеха и можеха да намерят проблеми. Фактът обаче е, че тези проблеми трябваше да бъдат търсени, а не се набиваха още от пръв поглед. И понеже у нас всяко състезание винаги е правено с компромиси, за Мемориала трябва да се отчете, че тук ги имаше, но това бяха разумните и неизбежните компромиси.

Автомобилната власт у нас ревниво пази докладите с изводите на своите наблюдатели от състезанията. Като правило те не са публични, а това винаги е предизвиквало голяма доза съмнение за обективността на написаното. RallyXpress дори знае и може да посочи няколко случая, когато отразеното в протокола за състезанието се е налагало да бъде пренаписано заради неприемливото разминаване за реалното на трасето и онова, под което се мъдри подписа на наблюдателя.

Специално за Мемориал Валери Великов би било повече от любопитно да се разбере каква е оценката. А също и как БФАС сама би определила това планинско и дали опитът на шуменци ще бъде тиражиран в шампионата?

Дори и заради това, че в първия старт бяха ангажирани общо четирима шампиони в генералното класиране за последните четири години (Златков – 2012, Стайков – 2013/2014, Маршавелов – 2013/2014, Каменов – 2014), притежаващи общо 6 титли, като трима от това каре са действащите първенци на страната в три дисциплини – планинско, рали и писта.

2015-VV-Publika-002

снимка: александър спиров/apix
СТРАХОВИТА ПОДГРЯВКА… Двукратният шампион на България в пистовите състезания Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10) бе начело на колоната като подсигуряваща кола, но пловдивчанинът беше и страховитата подгрявка за всеки от шестте манша на Мемориал Валери Великов.

Защото по повечето от показателите шуменският старт дотолкова вдигна летвата, че в Сливен, Казанлък и Горна Оряховица ще се наложи доста да се напънат, за да се доближат шуменци.

Младите няма как да го знаят, а онези които са го виждали преди много-много години, видаха онова, което допреди дни с носталгия си припомняха за публиката – колите минават в шпалир от зрители. В събота - около 7000, в неделя – над 10 000!

Впрочем къде се намира е „цар Рали“ по интерес и не е ли надеждата за многобройни зрители сега обърната към варненското начало на другия класически шампионат?  

Възможно ли е при такава организация и интерес да бъдат засенчени търновските рекорди за зрители на пистата през 2011 и 2012 г.? Кой домакин би могъл да похвали с ентусиазма на феновете си, които първо чистеха листа, клонки и дървета, а после събираха боклуци и бутилки край трасетата?

2015-VV-Publika-004

снимка: личен архив на стефан драганов
ПОМОЩ ОТ ПУБЛИКАТА… Стефан Драганов покрива с цимент останалата маслена следа на „стъклото“, помагайки на домакините, за да се съкрати забавянето в графика на мемориала. Като домакин на финала на шампионата в планинските изкачвания Ефко-то внимателно е гледал какво още може да подобри за Шипка.

Въпросите могат да бъдат допълнени: има ли такава общинска администрация, като тази в Шумен, която да е помогнала толкова за едно състезание; дали в нечия организация е имало толкова много доброволци (на запад – основната движеща сила за всеки старт)?

Преди дни организаторът на Шипка Атанас Божилов споделил пред Стефан Драганов фразата „умора на мотивацията“.

Не е ясно дали в психологията съществува подобен научен термин. Но пък определението на габровеца е безкрайно точно.

Затова и много вероятно е „кофичките за пясък“, с които организаторите от години правят състезанията си (не само в планинското), да са материализираният образ на същата тази умора, че дори и на напълно отсъстващата спортна мотивация.

2015-VV-Publika-003

снимка: rallyxpress
ПО УЧЕБНИК… Стартът на Мемориал Валери Великов бе направен „ала-Европа“, като атмосферата на Пивовара далече надмина всички очаквания за стандартен кръг от планинското.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев