• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

Стратегическо състезание над Сливен, интригите предстоят

Понеделник, 08 Юни 2015 | София, RallyXpress
Стратегическо състезание над Сливен, интригите предстоят

НА КОГОТО през ум минава да оспорва, че Сливен е истинският център на автомобилния спорт у нас, трябва ясно да си дава сметка, че вчерашното планинско Българка е само един от фактите, които опровергават подобно елементарно мислене. И това не е заради юбилейните 10 години на този старт от скоростния шампионат, а това е реалността неизменно е през последните 35-40 години. Не само заради планинския старт, но и заради рали Сливен, което по логиката на даденостите и градските възможности би трябвало да е домакин на най-големия български старт в рали-спорт.

Но това не „е друга бира“, тук въпросът е за „друго уиски“, което отлежава в Сливенския балкан вече повече от 20 години…

В десетото си издание сливенският старт нямаше как да е изпълнен с интриги. Причината е една и всички добре го знаят: сезонът започва, онова за „дългата нивата“  - то си е ясно, а всеки искаше да си замине с максимален актив от трудното състезание.

Така че под чертата на много добре направеното Българка има само един извод: стратегическо състезание в шампионат, в който завръзките едва сега започват да се оформят.

Точно поради всички тези причини, спринтовете на стартиралите 51 пилоти по 4200-метровото трасе в Сливенския балкан не носеха изненади.

:: Резултатите от Българка
може да видите ТУК

2015-SLI-Kamenov-SS-003

снимки: александър спиров/apix
ГРЕШКА СЪС СКОРОСТИТЕ… Каменов признава, че е загубил секунда-две във втория манш, след което е разбрал, че няма смисъл да се опитва да поставя нов рекорд на трасето Българка.

Макар и основно променен в аеродинамиката, Каменов спечели два пъти по три старта, но не успя да подобри рекорда. Пред сайта с новините в българския автомобилен спорт шампионът за 2014 г. обяви още преди третия манш, че няма да атакува собственото си най-добро постижение от милата пролет (2:34.15 мин).

„Карах повече за публиката – заяви след финала на Българка панагюрецът. – Във второто качване направих грешка със скоростите и загубих повече от секунда-две, а в третия манш трасето вече беше станало много хлъзгаво, така че – езда за зрителите не за времето. А и на точно на това трасе отсъствието на Илия [Царски] си казва думата – нямаш стимул срещу хронометрите.“

Макар самите пилоти на финала на третия манш – както научи RallyXpress - безуспешно да са търсили отговор защо времената, възможните причини са две: позициите бяха наредени още след 8-ия километър и, разбира се, че след пренасочването на трафика през този път, заради пропадналото трасе към Ичера, може би асфалтът е по-мазен.

Пребройте постиженията от заключителната част на Българка, за да видите, че само 10 от оцелелите до третото състезание 39 пилоти са подобрили времената си, но с много малко. В случая много по-любопитното е, че седмина от десетте са пилоти в НС4, а от тях петима са сливенски пилоти.

„Не съм изненадан от развоя на състезанието – заяви за RallyXpress завършилият втори в генералното класиране Пламен Стайков (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2) – Засега съм лидер в шампионата, но той не е моята цел. С две думи – не давам гаранции, че ще карам в планинското до края. Целта ми е рали-шампионата, в който гарантирано участвам в Твърдица-Елена и Стари столици, в които мога да използвам гумите от старата хомологация на ФИА.“

Шампионът в ралитата за 2014 г. прави сметка, че заради участието си в България и Сливен трябва да приготви два пъти по €7000 само за новите гуми, които са хомологирани от спортната власт в Париж.

Стратегическо състезание над Сливен, интригите предстоят

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ТОЧЕН В СМЕТКИТЕ… Пламен Стайков бе наясно, че с минус 200 „коня“ и плюс 100 „кила“, няма никакъв шанс да изпревари Любен Каменов.


Сметките на Стайков за разликите, които той предвиждаше да инкасира от Каменов се оказаха точни до десета.

„След съботните драми с полуоските за мен Българка беше една дефанзивна атака – обяснява Любомир Мечков (Джордан Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2). – Сега съм поръчал всичко ново през Ясен Попов – окачване, полуоски. За да е здраво всичко за планинско Раховец.“

Ако Мечков, благодарение рамото от Стайков се прости с технически си малшанс от събота, то лидера в НС2 Стефан Георгиев (ЕФКО Рейсинг Тим) се срещна с него в момента, в който турбината му се пръсна, като парче от перката излетя през капака на двигателя – сбогом на точките…

2015-SLI-Stefan-Georg-LD-00

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА… Стефан Георгиев позира до пробитият от перката на турбото капак на своя Форд Ескорт. Заралията е усмихнат както винаги…

Така че и тук интрига нямаше, ако не броим това, че Мечков трябваше да се справя първо с дефектиращият автомобил, а второ – с психологическия проблем, че може да „раздава газ“ само извън, но не и в завоите.

Дали нещата ще са такива в Раховец? По-скоро не и точно зарази разликите в трасетата може да се предвиди, че триото Каменов/Стайков/Мечков край Лясковец ще вмества резултатите си в рамките на секунда-секунда и четвърт.

2015-SLI-Mechkov-IA-003

снимки: ивайло агов/apix
ЗАТОРМОЗЕН… Внимателно, за да не стане гаф и с полуоската на Стайков! Любомир Мечков минава с равна газ през десния завой, за да не повтори съботните изпълнения с техниката.

:: Класирането на първите десет в генералното: Пламен Стайков 58 т., Любен Каменов 50, Ивелин Чапанов (Плевен Рейсинг Тим, Рено Клио) 37, Любомир Мечков 33, Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) и Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) – по 22, Николай Златков (Проспийд, Ауди S2) 18, Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) 16, Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик) 13, Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) 12 т., и др.

Йордан Тодоров (Данчо Русия) направи поредното си силно състезание (не броим арктическата пауза в Шумен), завършвайки и трите състезателни манша като първия автомобил след „кавалеристите“ – които така или иначе не може да прескочи - и първи от НС4, справяйки се с лекота с шампиона на RC4 за 2014 г. Ерменко Ерменков (Ситроен Саксо), който освен с нова клубна принадлежност е и в новия за него НС4.

2015-SLI-Jorfan-LD-001

снимки: любомир дренски/rallyxpress
СЛЕД ЛЕДЕНАТА ПАУЗА… Йордан  Тодоров минава бързо и сигурно по вътрешния ръб на Сеирджиския завой, вземайки втората поредна победа за годината. Пилотът на Джордан рейсинг Тим пропусна Шумен, за да бъде един от арктическата експедиция на проф. Пимпирев през април.

Както изглежда това ще е и най-завързаната битка през годината, след като във второ поредно състезание пилоти от този клас правят една трета от генералното класиране. Още повече, че в Сливен Стефан Панчугов (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик, НС4) направи нетипичното – отпадане заради счупени шпилки, вместо да вземе място в десетката.

2015-SLI-Panchiga-LD-001

снимки: любомир дренски/rallyxpress
НЕТИПИЧНО… Панчугов се връща към финала без рекордно време, но и без предно дясно колело, един от малкото случаи, в които казанлъшкият пилот отбелязва технически проблем вместо да запише време на финала.

Нещата около Ивелин Чапанов (НС3) се оказаха предрешени в състезанието заради изчерпаният ресурс на гумите.

Само с каране, мязащият на финландец плевенчанин, обаче устиска на напора и на Стефан Стоев, и на Милен Узунов (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик), оставяйки ги назад на повече от 3.5 сек. А и да не забравяме, че яката компания се допълва от Александър Димитров (ЕФКО Рейсинг Тим, Ситроен Саксо), който е шампион в Х2 от 2013 г.

2015-SLI-Stoev-LD-001

2015-SLI-Stoev-LD-002

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ФЕНКЛУБ БОЖЕНЦИ… (горе)Габровските запалянковци, които пристигнаха в Сливен, натъкмени в зелено-бяло и надписи на най-доброто кисело мляко, приветстват своя пилот Стефан Георгиев при описването на обратния ляв завой по трасето на Българка. (долу) Офисът на клуба „Стефан Стоев“ в очакване на следващия манш.

Димитър Божилов (Рангелов МС, Ситроен Саксо, RC4) стана четвъртия пилот, след Каменов, Мечков и Данчо Русия, който има две победи в три старта. Край Горна Оряховица в този клас също ще бъде напечено, още повече, че за там се очаква непристигналия в Сливен Петър Поломски (БАМС, Ситроен Саксо), да се върне на терена.

2015-SLI-Dim-Bojilov-LD-001

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ЧЕТВЪРТИЯТ В КАРЕТО… Димитър Божилов взе втора победа от три старта и се оформи карето пилоти, които са го направили по два пъти.

2015-SLI-Ias-Shopov-LD-001

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ОСТАВЕН ЗА ФИНАЛА… За да не бавят допълнително състезанието, излезлият извън трасето автомобил на Ясен Шопов бе изтеглен от канавката, след края на надпреварата.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Сериозни възражения се появиха около фразеологията, използвана от маршалите в планинско Българка. Завъртял се на пътя и препречващ трасето автомобил бе класиран като „обърнат“, което доведе до спешната замяна на този пост с друг човек. Неточните квалификации и фриволното използване на определения подсказват (и не само сега, на Българка), че на водещите състезанието съдии трябва да бъде проведен не прост инструктаж, а продължително обучение, за натренираност на реакциите и стриктното познаване на правилата.

Въпреки, че рейс-директорът на Българка Стефан Чолаков е единственият в шампионата, който при прекъсване на състезанието пътува към мястото заедно с необходимите материали за да бъде обезопасено и почистено мястото (другите първо проверяват, а после отиват отново, за да ликвидират последствията), Българка бе спирано на 4 пъти, като общото време на принудителните паузи стигна до 73 мин. „Толкова цимент не съм ръсил в нито едно състезание“, заяви Чолаков очаквайки, че ще се окаже първенец не само по високата успеваемост на състезанието в графата „заявки-отсъстващи“ – 52:1. „Да бе, не помня колко пъти стана това на миналата Шипка, спиранията бяха повече от 4!“, контрира Ефко-то, организатор на казанлъшкия старт. 

2015-SLI-Marshal-LD-001

2015-SLI-Marshal-LD-002

снимки: любомир дренски/rallyxpress
ЗАРАДИ СИГУРНОСТТА… (горе) Сигналистът показва червен флаг на трасето, защото състезанието е спряно за първи път. (долу) Четирима маршали ръсят с цимент за пореден път маслените дири, десетима наблюдават процеса отблизо…

Пропаганда и агитация: За първи път по време на планинско Българка (естествено с разрешението на шефовете – на снимката любомир дренски/rallyxpress, долу), Димитър Стефанов поставя два транспаранта за следващото състезание от шампионата – Раховец-Лясковец. „Като предизборно залепих един плакат и на кофата за боклук, ама него не го снимайте“, деликатно подсказа великотърновецът.

2015-SLI-Rahovez-LD-004

Продължилият 5.5-часа състезателен ден направи така, че след втория манш публиката, която преди това трябваше да бъде контролирана от маршали и полиция, изчезна напълно. Три манша и повече от час прекъсвания идват много дори и за автомобилна публика като тази от Сливен.

Само свои хора на награждаването – това констатираха онези, кои удостоиха церемонията с шампанското: пилоти, механици, шефове на отбори и… минимум публика. Победителите сигурно са били разочаровани, защото аплаузите на колегите си, те така или иначе получават още след финала.

Точно една четвърт от заявените пилоти в Българка бяха „made in Sliven“, а отбора на Булсим, в който нещата се движат от баща и син Чолакови, дори беше представен с две гарнитури. Логично, като се има предвид, че половината от публиката идва заради местните фенове и най-вече заради Христо Христов-Чоко, но пък това увеличава продължителността на спектакъла, оставащ „на тъмно“ заради уклончивото положение на сигналите на GSM-доставчиците.

Ако би имало учреден приз за най-бързия форлойфер, Ники Минков просто е забравил за конкуренцията. В състезанието той си заслужи мястото на „извънредното Мицубиши“, след като веднъж бе по-бърз от Йордан Тодоров ( - 0.70 в първия манш) и на два пъти след това (съответно – 0.76 и – 2.3 сек) по-бърз от местният лидер Жоро Василев.

2015-SLI-Minkov-LD-002

снимка: любомир дренски/rallyxpress
ЕВО-6-ЕКСПРЕС… Ники Минков справедливо би си заработил наградата за най-бърз форлойфер, класирайки се с общо време от 8:22.38 мин на петото място в генералното класиране.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев