• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

   

 • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

   

 • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Защо Любо Каменов го няма в официалните резултати?

Понеделник, 22 Юни 2015 | София, RallyXpress
Защо Любо Каменов го няма в официалните резултати?

ПЛАНИНСКОТО състезание Раховец/Лясковец според едни бе удавено от дъжд, според други това е било в рамките на приемливото, но в крайна сметка въпросите около 4-ия кръг не се свеждат единствено до правилно ли е бил отменен третия състезателен манш или дали трасето над Лясковец става за състезание. И тук мненията са два пъти повече, след като се знае, че състезателите и организаторите неизменно са на различните полюси, колкото добре да е направена надпреварата. Горнооряховското състезание – това предварително бе ясно – щеше да е трудно.

Но то се оказа и наводнено, заплетено и без много-много възможности за приблизително точни прогнози.

Това предвиди още след финала в Сливен лидера в класирането и победител от Раховец Пламен Стайков (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, RC).

Но той едва ли е допускал, че пороят така ще обърка нещата, че да се стигне до чакане да спре да вали, а след това и да бъде отменен финалния манш заради стичащите се по трасето мътни талази от вода и кал.

2015-GOR-Plamen-IA-001

снимка: ивайло агов/apix
УЦЕЛИЛ „ВАКСАТА“ И НАМЕРИЛ БАЛАНСА… Пламен Стайков кара по наводненото трасе на планинско Раховец/Лясковец с усещането, че е… много бавен.  

„Изключително трудно състезание, което освен хлъзгавия асфалт, бе допълнено и от дъжда – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на Евроком Рали Тим. – Валеше силно и не знаех доколко да рискувам. Затова и неделята по-скоро се подготвях психически, за да намеря вярното темпо, отколкото се готвех технически за състезанието. Трябваше да намеря баланса на това, доколко мога да рискувам. Въпреки времената, които направих, се чувствах много бавен.“

:: ТУК можете да видите
пълните резултати след
двата състезателни манша
в четвъртия кръг.

Шампионът за 2014 г. Любен Каменов (на снимката горе, Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8, НС1)според резултатите е пети, резултат и времена, които доста усложняват задачата на панагюреца в защитата на титлата за тази година.

„Нямаше начин на това трасе да победя Пламен Стайков с автомобил, който е подходящ за такова трасе. – заявява Каменов. – Не беше редно да се отменя последното качване. За мене третият манш трябваше да се кара, ако бяхме го карали, вероятно щях да съм втори. Но ние, все пак сме в България и не можем да подобрим нещата.“

Но Каменов, който през миналата година в същото състезание направи 6 от 6 победи, сега не фигурира във финалните резултати дори и с 5-ото си място.

Защо това е така и каква е причината, официално няма никаква информация. Мълчи дори и сайта на БФАС.

2015-GOR-Kamen-Team-IA-001

снимка: ивайло агов/apix
НА 50 МЕТРА ОТ СТАРТА… Екипът на Каменов Рали Тим работи около своя автомобил, който е най-близо до старта на планинско Раховец/Лясково. След края обаче екипът си заминава, без да остави колата в закрития парк. Дали това е причината пилотът да е изваден от крайното класиране, не е ясно, защото по въпроса няма никаква официална информация.

Търсейки възможните обяснения за това, сайтът с новините в българския автомобилен спорт научи от очевидци, че Каменов и екипът му, който е разположен в бокс №1 – само на някакви си 50 м. от старта на състезанието, демонстративно е напуснал състезанието, без автомобилът му да влезе в задължителният закрит парк след финала.

Може единствено да се гадае за това, дали Каменов е наказан (а ако „да“- каква е санкцията) от спортните комисари – с председател Николай Мончев и членове Иван Тонев и Валентин Иванов или има друга причина фамилията на шампиона да липсва от крайните резултати.

Съвсем друг е въпросът дали, ако наистина е изваден от класирането, самият пилот е бил уведомен за това. Защото говорейки с RallyXpress, Каменов дори и дума не обели за подобен казус.

Каквато и да е причината обаче, „системата за оповестяване“ на БФАС отново показва дефект. Да предположим, че Каменов бе победил и не беше влязъл в закрития парк, а следователно – наказан. Името и постиженията му (това не може да се променя) щяха да са си на мястото в електронните варианта на резултатите.

Журналистът Къти Цакев, който така или иначе не ходи по ралита, но пък иска да напише нещо тъкмо за състезанието в родното Лясковец, намира сайта с резултатите, отваря го и след това ловко прави „copy-paste“, за да отрази във възторжена дописка състезанието, тиражирайки го в 100 000 бройки.

Дори от интернет Къти Цакев успява да изтегли стара снимка на Каменов и работата е свършена. БФАС получава още червена точка по отразяването на спорта.

Но… с малкия дефект, че излиза знаещ комисар и познаващ правилата със запетайките и казва: „Защо е публикувана такава информация? Тя е подвеждаща, тя е спекулативна!“

Да опишем обаче каква е реалността: на Къти изобщо не му пука. Първо, графикът на медиите го е сложил в ъгъла далеч преди спортните комисари да започнат да заседават.

И, второ, знаещият комисар – естествено - чете вестника чак на следващия ден. Междувременно,

без да е крита умишлено, реалната и точната информация е… някъде там.

Може би таблото под дъжда или в нечия папка. Няма никакво значение къде - във всеки случай далече от иначе ухажваният журналист Цакев.

Толкова по абсурдната ситуация с информацията по резултатите и крайните класирания, в които различията винаги се обясняват с технологии, но пък никога тази информация не се публикува овреме.

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт има половин дузина примери (снимки също), които да илюстрират точно такива моменти.

Неприятният инцидент с Йордан Тодоров-Джордана, чийто „саксофон“ след удар в бордюра остана без предно ляво колело, пък поставя един друг въпрос.

Какви са критериите, за да бъде или да не бъде спряно едно автомобилно състезание? В любимият футбол нещата са определени с литри, квадратни метри и време. Но как е в този спорт, в който проблемът е повече от това топката да не може да се търкаля по наводнено игрище?

2015-GOR-Jordaba-IP-002

снимка: ивайло петков, специално за rallyxpress
БЪРЗО ТЕЧАЩА КАЛНА ВОДА (след втория манш)…По наклона на лекия десен, текат потоци от кална вода по 2/3 от ширината на трасето. Това е причината да се отлижи третото качване в горнооряховското състезание.

„Като кола по сигурността лично качих директорът на състезанието [Петко Петков] – обяснява Димитър Стефанов. – Не стигнахме и средата на трасето, когато той отказа да продължим и се върнахме, за да спрем третия манш.“

За онези, които смятат, че не е трябвало да се спира състезанието да припомним, че Златков не кара в третия манш на Горанци именно, защото организаторите го спират заради проливен дъжд.

2015-GOR-Jordaba-IP-001

снимка: ивайло петков, специално за rallyxpress
ЩЕТИДобре си личат част от повредите, които има шампионският Ситроен на Йордан Тодоров.

И още нещо – ако за 4х4 автомобилите тези вади не са опасни, то за автомобилите само с едно предаване аквапланингът е много вероятен.

Така че е било лесно – и на самите пилоти, и на маршалите да докладват, че има течаща вода, за се избегнат щетите по ситроен-а на Русия Данчо, като не го пуснат изобщо да стартира или самият той спре, преди да е тръгнал автомобила.

Защо Любо Каменов го няма в официалните резултати?

снимка: ивайло петков, специално за rallyxpress
СПАСИТЕЛНА КОМАНДА (след удара на Джордана)…Част от маршалите и съдийския апарат на Раховец/Лясковец се опитват да изтласкат водата към края на пътя, за да бъде подновено състезанието във втория манш.


Ако имаше все пак изненада в това състезание, нейният автор е инж. Христо Манолов. С една обикновена „уличница“ с ролбар и стикери, шуменецът, за когото точно това планинско е 100 на 100 сантименти (победа през 2013 г.), завърши втори в общото класиране.

„Не зная как да го обяснявам – каза за RallyXpress Манолов. – В квалификациите – газ до ламарините и 17-о време. В неделя – на дъжда с интермедии второ време. Щях да падна от седалката, така се учудих! Аз ли съм бил по-бърз, те ли – по-бавни, как да кажа? А-а-а, нищо не ме е притеснявало! Ако имаше трети манш – още газ щях да раздавам…“

2015-GOR-Manolov-IA-001

снимка: ивайло агов/apix
НЕПУКИСТ В ДЪЖДА… Христо Манолов стартира във втория манш на Раховец/Лясковец без никакви притеснения, но объркан от това как са се променили времената в двата дни за него.

Любомир Мечков (Джордан Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) завърши 3-и в общото класиране, изпреварвайки Стефан Георгиев (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт RS, НС2) с мижавите 0.36 сек.

Нещо повече –заралията горко съжалява, че не е имало трета гонка.

„Щяхме да се сражаваме яко – казва Георгиев, който в съботните квалификации имаше (за кой ли точно старт по ред?) технически проблеми. – Вечерта сменихме скоростна кутия, а рано сутринта в неделя направих сетинг на колата, който да е по-мек. След това – кратък тест на околовръстното на Лясковец и на старта. Свалих налягането на турбината и за второто качване карах без антилак. Смятам, че всички състезатели бяха настроени да карат и третото.“

2015-GOR-Mechkov-IA-001

снимка: ивайло агов/apix
МАЛЪК КЪСМЕТ… ЛюбоМир Мечков описва ляв завой по трасето на четвъртия кръг точно в момента, в който над планинското състезание пускат до край дъждовния душ.


2015-GOR-Kupi-IA-001

снимка: ивайло агов/apix
ВСИЧКИ ПОДГИЗНАЛИ… Общата снимка на финиширалите в Раховец/Лясковец пилоти, заобиколили мокрите до кости кметове на Лясковец Ивелина Генова и на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Коментара (14)

 • D.Dimitrov

  D.Dimitrov

  24 Юни 2015 at 21:49 |
  Г-н Стефанов не знам как да ви опиша,но вие просто изкарвате всеки един озвън нерви.Не знам каква е тая вашата логика "На българка 4 мицубишита а на лясковец 6" според мен това не прави едно състезание хубаво!И тва състезание бие по точки за най-лоша организация.Трябваше още 1 манп да го отмените,защото с тези реки по трасето не беше нормални условия за състезание.1 манш се кара,3-ия не се кара ама има по-малко вода от колкото 1.Иксма да ви питам долен мръсен педераст зашо отменихте 3 манш????? Искам да ви кажа,че трябва да се откажете да правите такива мероприятия!!!!!! Само стойте и наблюдавайте на някой завой,как карат момчетата!!! ;) Още 2014 ми направихте много лошо впечатление лично към мене,където се обърнахте към мене и започнахте да ми викате,защо съм взел плакат за Писта Търново.Просто нямам думи за вас не сте за тоя спорт!
 • Теодор Тодоров

  Теодор Тодоров

  24 Юни 2015 at 21:30 |
  Г-н Стефанов, ако смятате че добре организирано състезание означава то да има еди си колко на брой Мицубишита, значи нещо не ви е наред с мозъка.
 • Иванина

  Иванина

  24 Юни 2015 at 20:23 |
  А защо по-малките класове не са отразени?Сякаш не са присъствали,сякаш тези момчета не се стараят,не отделят средства и не полагат труд за да го има любимия спорт? Интересно е какво би се случило ако не присъстваше,така наречения от някои,пълнеж?!
 • ДИМИТЪР СТЕФАНОВ СККА

  ДИМИТЪР СТЕФАНОВ СККА

  24 Юни 2015 at 00:11 |
  "СТАМАТЧО" пиша го в кавички защото се криеш зад този псевдоним, покажи се кой си и организирай ТИ нещо, пък макар и състезание с лагерни колички или пък тикане на РК1(РОБИЧКАТА-ръчна количка с едно колело) и тогава давай мнения.
  Отстрани всеки може да плюе, но нека да покаже ТОЙ (СТАМАТЧО) какво може, само не ми казвай, че ти заповядвам.
  Иначе,предполагам кой е ТОЙ,но не искам да правя интриги.
  А аз съм си написал името и не се крия зад СТАМАТОВЦИ, което ми напомня за бившите ченгета от ДС, които явно не са се свършили, а наново се размножават и опорочават всичко.
  • Стамат

   Стамат

   24 Юни 2015 at 08:09 |
   Митко,погледни около себе си!
   Казанлък - ЕФКО - над 40 коли по дефолт, Твърдица - над 35, Узана-ще го видим !! Какво правите Вие "болярите" - нищо и половина !! Докато ти и Пецата сте там - все по-малко и по-малко гости ще имате - а защо ? Ти си знаеш - най-добре!!
   Не го приемай като критика ,а като сигнал че нещо е започнало да увяхва....!!
   • ДИМИТЪР СТЕФАНОВ СККА

    ДИМИТЪР СТЕФАНОВ СККА

    24 Юни 2015 at 15:41 |
    Не знам кой си СТАМАТЧО(въпреки, че мога да предположа), но ако аз и Пеци сме гола вода ТИ какво си.
    Какво си направил за да те видим ти какво можеш.А в плюенето можеш да кандидатстваш за ГИНЕС.
    А за това колко автомобила са участвали виж качеството, а не количеството - ЧЕТИРИ Мицубишита на Българка,
    а ШЕСТ на Лясковец плюс всички реално борещи се за годишно класиране във всички класове, а не някои знайни и незнайни бегачки,които се изкарват един път годишно на местно ниво.
    • Димитър Тонев

     Димитър Тонев

     28 Юни 2015 at 22:45 |
     Стефанов скрий се в миша дупка!В последните 3 издания Пистата е трагедия!!!За Раховец нямам думи.Виж какви състезания правят хората в Русе, Стара Загора, Сливен и да не изброявам повече.Трагични сте ти и цялата пасмина около теб!!!!
    • Стамат

     Стамат

     25 Юни 2015 at 08:26 |
     Мите,цялата жлъч която лееш във форума само потвърждава че критиките са напълно основателни - ти докарай 40 + коли ,пък нека някои ти каже нещо ....,но трудно нали ??? Колкото до това колко хора влязоха във форума ...е много показателно за свършената от Етар рейсинг органицация!!
     Време е да си ходите - има млади и способни и не толкова ...алчни! Аз не претендирам че съм нещо ,но ти и Пеци сте по-вече от гола вода....!? Както се казва - айран без мляко- къде са Ви официалните резултати ...?? Каде са коментарите ,вероятно и тях дъждът ги е отмил....!! Лошо много когато си повярва човек че е велик...браво ,но резултата е близък до нулата!
 • Drago

  Drago

  23 Юни 2015 at 11:11 |
  Едно нещо ме вълнува...Тези мекотели от БФАС не чувстват ли грам вина че провалиха сезон 2015. Казвам провалиХА , защото съм сигурен ,че до края ще ги има селяниите, няма ли кой да ги разкара всички до един
 • Стамат

  Стамат

  23 Юни 2015 at 09:23 |
  Няма ли кой да види че нещо "скърца" в Етър рейсинг!
  пълен провал в пистата ,същото и на това състезание ....???!!!
  Жалко за каращите и можещите пилоти......
  вероятно догодина и това няма да го има....
 • Славейко

  Славейко

  22 Юни 2015 at 21:24 |
  Приемам залагания : Каменов в оставащите 4 състезания ще е с 4 ПЪРВИ места .
 • Теодор

  Теодор

  22 Юни 2015 at 17:37 |
  ДОбре бе майна, как може всяко едно състезание в БГ да има все проблеми, все измами, все нещо не както трябва, и да продължава да ги има тези състезания ??? До сега не чух за едно рали, планинско или писта което да е минало без скандал, без издънка или без някоя мизерия!!!
  • Виж 'са майна

   Виж 'са майна

   22 Юни 2015 at 21:20 |
   Каквато федерацията - такава организацията.
   Сбирщина от неудачници.
 • D.Dimitrov

  D.Dimitrov

  22 Юни 2015 at 16:09 |
  От такива малоумници в тая федерация и като тези като организаторите на Раховец 2015 положението ни няма да се оправи !!!!!!! Всичките могат да се съберат и да си направят едно педалксо шествие !!!!

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев