• ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ГЕОРГИ ГАДЖЕВ СПЕЧЕЛИХА ВЪВ ВИДИНДСКИЯ СПРИНТ И ВТОРАТА ПЛАНИРАНА ТИТЛА ЗА СЕЗОН 20-20...

     

  • ...САМО ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЕМИЛ ДЕНЕВ-ПРОКУРОРА БЕ ПРИНУДЕН ДА СМЕНИ ДВАМА НАВИГАТОРИ, ВТОРИЯТ Е ПЪЛЕН ДЕБЮТАНТ...

     

  • ...24 ЕКИПАЖА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ВИДИНСКИЯ СПРИНТ В НЕДЕЛЯ, ДОМАКИНИТЕ С ИЗРАВНЕН ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ЧУЖДЕНЦИ НА СТАРТА...

     

След съботните квалификации: трима предвидими първенци

Събота, 26 Септември 2020 | от Петър „Пе“ Петров, Стара Загора
След съботните квалификации: трима предвидими първенци

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2016 Time Keeping
СЪБОТНИТЕ квалификационни сесии и неделните стартове в четирите категории на шампионата на затворен маршрут – Сериите Макси, Туринг, Спорт и Купа Лада, може да следите на живо в мрежата ТУК

ТРИМА ОТ ЧЕТИРИМАТА победители в съботните квалификации на третото от състезанията в шампионата на затворен маршрут можеха да бъдат предвидени сравнително лесно. В Серия Спорт – русенецът Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик), след него сесиите в Туринг-а спечели Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик), а действащият шампион в Серия Макси – Константин Маршавелов (КА2 рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) затвори триото.

Изненадата поднесе новият член на Жико-Моторспорт, ветеранът сред „лададжиите“ Милчо Стефчев (ВАЗ 2107), спечелил най-доброто място за старта в неделя. Той го направи във втората квалификация, а в първата бе втори. (виж карето с резултатите вдясно).

„Ами толкова можах – каза пред сайта с новините в българския автомобилен спорт „старата пушка“ – с 7-годишни гуми, взети от Пепи [Гьошев], с алтернатор, който не зарежда. Вместо да карам до края на квалификацията [втората], аз взех, че се прибрах [в бокса].“

Неговото най-добро време от съботното състезание е 1:39.313 мин.

От казаното излиза, че екипът му ще си има занимавка до утре сутринта. Но ако не успеят да решат въпроса с алтернатора, първата позиция може да е празна.

„Две грешки направих – обясни вторият в класирането на купа Лада и водач до момента в класирането Иван Лишев (Диамо, ВАЗ 2101, най-добро време 1:39.367 мин.). – Едната, защото имаше локва от дъжда на първия десен завой. Мисля, че Стефчев оттам компенсира, а аз, вместо да карам още 7-8 мин, направих по-малко турове…“

Третият за утрешното състезание е каралият особено силно пилот на спортния клуб в града Евгени Семерджиев (ВАЗ 2105, 1:40.223 мин.).

2020 STZ Veso Lineikata AI

снимка за rallyxpress: асен илиев
НА ЖИВО ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЗАРАТА… Веселин Николаев (№22С) за първи път кара на старозагорското трасе, след като опитът му тук е единствено от… едно гледане на състезанието.

Варненски дебютант на нашето трасе! Това е друг известен „лададжия“ – Веселин Николаев (Диамо, ВАЗ 2105). За RallyXpress, познатият в гилдията като Весо-Линейката, каза:

„Не само, че не съм я карала [писта Стара Загора], а само веднъж съм я… гледал! Но ми хареса, добро трасе, динамично… Хареса ми когато я гледах, сега и от кок-пита ми хареса!“

Тройката на прогнозираните първенци от събота се води от русенецът Искрен Веселинов (Дианел Хонда Сивик, 1:32.369 мин.). Преди състезанието от София ми подсказаха, че внимателното следене на Веселинов тук е важно, защото това е първия му пистов старт за гази година.

В него той спечели и двете карания, обяснявайки пренастройката от планинско към пистовите гонки така:

2020 STZ Veselinlov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПРЕОРИЕНТАЦИЯ ЗАРАДИ СЪКРАТЕНИТЕ ПЛАНИНСКИ… Искрен Веселинов показа познатата скорост, но сега вече и с нов прицел – първенството на затворен маршрут.

„Просто ми се кара, а след като отпадна планинско Българка, ще карам и в това национално първенство.“

Но пилотът на Дианел Рейсинг във втората сесия кара едва 5 обиколки (всяка по 2800 м.) заради повредената хидравлика.

„Оправихме се, но дали е 100 на 100 не е сигурно – допълни Веселинов след края на днешния ден. – Не можем да тестваме колата, така че всичко ще си проличи утре на трасето.“

Второто място за неделното състезание е за неговия съотборник Йордан Методиев (също Хонда Сивик, 1:33.118 мин.), за когото Веселинов е единият от двамата технически наставници.

Третото време е за софиянецът Сашо Димитров (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик, 1:33.255 мин.).

Отново в позната кондиция! Такова е мнението на експертите край трасето в Стара Загора, обяснявайки, че след малко успешната за четирикратния шампион на Серия Туринг писта София – Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, 1:27.578 мин), сега пилотът отново показва темпо.

2020 STZ Vlachkov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПАК НА ПОЗНАТАТА ПОЗИЦИЯ… Иван Влъчков изпреварва от вътрешната страна на обратния завой своя партньор в КА2 Рейсинг Тим Кольо Карастоянов, за да направи две силни квалификации и да вземе полпозишъна.

„Много съм доволен от постижението тук, смятам, че за неделята имам резерв поне от около 0.6 - 0.7 сек, от който авантаж възнамерявам да де възползвам. Във втората [квалификационна сесия] можех да сваля още от времето си, доста по-добре от 27.5, но състезанието беше прекъснато.

Това стана след поредица от инциденти, в които последователно край трасето останаха победителят от София и съотборник на Влъчков в КА2 Рейсинг Тим Кольо Карастоянов (също с Хонда Сивик), както и предизвикалия дълъг теч на масло на правата след старта Александър Димитров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Фау-Ве 2).

2020 STZ Al Dimitrov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПРЕДИ ДА ГРЪМНЕ МОТОРА… Пилотът на Ел-Ви Ауто Рейсинг Александър Димитров се готви да изпревари Опел-а на Минко Минков, след което агрегатът му не издържа и гръмна, разливайки дълга диря от масло по посока на първия десен завой в старозагорското трасе.

Заради този разлив на маршалите от АСК Стара Загора се наложи да  изхабят повече от 40 мин., за да почистят трасето.

Кольо Карастоянов, победител от София: „Никакъв шанс да се оправя [с мотора]… Скъса се биела и блока отиде… Приключихме със Стара Загора…“

Така че в неделя мястото до Влъчков ще остане празно, а спечелилият третата позиция пилот на бургаския Елена Тим Стоил Неков (Хонда Сивик, 1:31.921 мин.).

Шампионът за 2019 г. в Серия Макси –Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, 1:23.194 мин.) спечели в квалификациите само с едно излизане на трасето. При второто започна да вали и повечето коли се върнаха в сервиза, за да поставят гуми за мокро.

Но не и пловдивчанинът. Той остана в бокса си и дори свали екипа показвайки, че не вярва постижението му от първото състезание днес да бъде подобрено.

След съботните квалификации: трима предвидими първенци

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЕДНО КАРАНЕ, ПЪРВО ВРЕМЕ, ПЪРВА ПОЗИЦИЯ… по време на първата квалификация действащият шампион в Серия Макси Константин Маршавелов прави спускането към най-ниската точка от пистата в Стара Загора, за да запише и най-доброто постижение в сесията, по единственото си каране в събота.


„Не си заслужаваше, а и нямаше да имам шанс да го подобря – обяви за RallyXpress Маршавелов. – Преваляваше, имаше три големи маслени петна до първия десен завой… Дори спрях и Камен Василев (вторият пилот на тима в тази серия – бел. ред.) да излиза на трасето. Да, смятам, че имам голям резерв за старта в неделя…“

Така че за едната бройка втората сесия можеше да запише прецедент в автомобилния спорт, след като в продължение на поне 11 мин на пистата не излизаше нито една кола.

Едва след това се появиха последователно Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, 1:23.789 мин.), Диман Георгиев (Старт – Криводол, Субару Импреза WRX) и Найден Пешев (Флат аут, Нисан 350Z), всеки от които се опита да запише по-добро време при съдиите.

2020 STZ Kamburov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
САМО 2 ТУРА! ПОСЛЕ РИСК С ДЪЖДА И ОМАСЛЕНИЯ ЗАВОЙ… След като в първото излизане на трасето Пламен Камбуров се върна в бокса заради проблем с една от свещите на мотора, на пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг се наложи да рискува във втората квалификация, опитвайки се безуспешно да подобри първото си време.

„Не беше малко, а много рисковано – заяви за сайта Пламен Камбуров. – Беше рисковано заради времето – там вали, тука – сухо, но трябваше да опитам да подобря времето си от първата квалификация.“

Камбуров добави, че при първото излизане на трасето е карал само 3 обиколки. Причината обяснява Евлоги Желязков, неговият технически мениджър:

„Направи 2 обиколки и колата започна да прекъсва, затова и го върнах в бокса. Оказа се, че една свещ се е спукала и моторът не работи коректно.“

Второто време по резултати в квалификацията е на Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра, 1:23.399 мин.). Но пилотът на този клуб бе декласиран, като времето му беше заличено. Причина съдиите да вземат това тежко решение е, че колата на Въжаров е била 1140 кг, а не предвидените минимални тон и 150 кг.

2020 STZ Vajarov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
С ДИСКВАЛИФИКАЦИЯ… Заради по-ниското тегло, от определените 1150 кг., Васко Въжаров трябваше да се премести от второто място в решетката – при публиката на писта Стара Загора.

„С тези килограми и експериментите само бели – каза класиралият се на 4-ото място Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, 1:24.521 мин). – Предният десен диск на спирачките отново е сцепен, по една торба пари давам заради тези спирачки!“

Царски не е сигурен дали ще успее да намери резервна част, но се надява, че утре ще бъде на старта на писта Стара Загора.

2020 STZ Zarski AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДВЕ СЕДМИЦИ – ТРИ СПИРАЧНИ ДИСКА… Такава е сметката за бройката на тези резервни части по колата, които между миналата неделя и тази събота панагюрецът е трябвало да закупи. Колко е платил – той само си знае…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев