• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Румъния води с един тур на другите четири от Балканите

Вторник, 26 Май 2020 | София, RallyXpress
Румъния води с един тур на другите четири от Балканите

БРИТАНЦИТЕ С ТОЧНИ
МЕРКИ ПРЕДИ РЕСТАРТА

MotorSprt UK
КАКТО вече писа RallyXpress (виж ТУК) преди четири дни, британците първи реагираха с най-навременната поредица от мерки в подготовка за се рестартират първенствата в Англия, Шотандия, Уелс и Серевна Ирландия. Сравнено с напавеното в Румъния, неизбежно бързо се открива и една приблизителна схема, която да се прилага при постепенното подновяване на работата в автомобилните дисциплини.

74 ДНИ СЛЕД въвеждането на извънредното положение у нас заради короноопасността, в думите на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев има оптимизъм. За първи път от началото на епидемията броят на излекуваните надвишава броя на новите случаи, регистрирани в България. Другото просветване в тунела е, че при такива стойности в държавата около COVID-19, постепенно мерките и граниченията се разхлабват, а социалният живот и активността, бавно-бавно започват да се връщат в ежедневното си русло.

И без статистика, само от оптимизма на доц. Кунчев може да се предвиди, че, въпреки огромната принудителна пауза, ще дойде момента, в който да обявят: „Господа, палете моторите!“

Засега обаче бензиновите спортове у нас са рамкирани, което неизбежно кара човек да се запита: добре де, а как се решават нещата при комшиите?

Какво казва обобщената информация от бързата телефонно проучване на нещата в Румъния, Сърбия, Турция и Гърция? Първо, че авторитетните органи там още от началото на април са разработили между три и четири варианта в зависимост от развоя на ситуацията от възможното  „минимално добро“ към „край на забраните“.

Като всеки един от вариантите е в 100-процентова готовност за изпълнение, но заради променящите се обстоятелства – все още необявявни.

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт събра информация от румънския колега и действал десетилетия у нас автомобилен експерт Джордже Пецу, както и от сръбския журналист и навигатор Игор Маркович. За да допълни картината, RallyXpress потърси и информация от двама добри и близки приятели - пилоти от Турция – Юксел Йозгюр и Гърция - Спирос Хаванетидис.

Оказва се, че в момента, от оттатък Дунав, автомобилната общност е поне с обиколка напред (освен като броим и резервните планове – бел. ред.) пред останалите Балкани.

Ето какви са обобщeнията, които четиримата направиха за  българския автомобилен портал:

» БУКУРЕЩ. Джордже Пецу, спортен журналист:

„Федерацията наистина действа бързо и предвидливо, след като преди две седмици излезе със свой документ, поместен на портала на федерацията  (виж ТУК). Той е със заглавието: „Наредба за организиране на тестове и обучения с оглед предотвратяването и разпространението на COVID-19“. Това е логина мярка и във FRAS (румънската федерация – бел. ред.) не си губеха времето в чакане!

Румъния води с един тур на другите четири от Балканите

колаж: rallyxpress-инфограф
ФАКСИМИЛЕ от Наредбата на BRAS за мерките при тестове и обучение в съседна Румъния.


„Иначе нещата стоят така: тренировките могат да се правят от 20 май, но само при определени условия: максимум трима души – пилот, навигатор и един механик, като на едно място обаче могат да бъдат едновременно само трима и то на определеното разстояние и използващи маски, дезинфектанти и т.н.

„Тренировките се правят на затворени маршрути, предварително заявени от отборите, но след одобрението на и федерацията. Което означава, че от управата (
FRAS – бел. ред.) могат да откажат на отборите!

„По време на тестовете е забранено присъствието на зрители или гости в зоната за сервизиране на екипажа


„Засега, първите състезания, които не са отложени са тези от 6 юни – драг в Арад, планинско Магерани и таим-атак Георгиени. Но и тук с неизбежната уговорка: федерацията си запазва правото да ги отменя в случаи, че нещата с COVID-19 не вървят както трябва.

2007 GeorgeMario Izilla

снимка за rallyxpress: личен архив на джордже пецу
ТЕТ А ТЕТ С ШЕФА НА ПИРЕЛИ… Джордже Пецу интервюира големия бос на италианската гумена фирма Марио Изола.

„За скоростните отсечки е позволено е присъствието на публика, но в групи не по-големи от 3 души! Не се казва обаче как ще бъде контролирано това. Първият кръг от националния шампионат, който се очаква да стартира е Арджеш Рали, планирано за 26/27 юни.

» БЕЛГРАД. Игор Маркович, ПР-експерт и журналист:

„Предполагам, че както и вашата федерация ползва времето на паузата в спорта, за да работи по различни варианти, така и у нас се готвят мерките за това, как ще върви спорта [автомобилния], с постепенното отслабването на мерките и след обявяването на края на заразата.

2029 SER Igor Markovoz

снимка: личен архив на игор маркович
НОВИНАР Е, НАВИГАТОР, ДАЖЕ И Е ВЕСТНИКАР… В самия край на миналия сезон, колегата Игор Маркович прибави към успехите си първото място и златния медал като навигатор на първенеца на Сърбия Рали Душан Боркови. В предстоящия старт на първенството с рали Злати бор обаче, колегата Маркович отново ще е в групата на „спортске новинари“…

„Нещата бяха поставени на изчакване. Важното е, че днес (26 май – бел. ред.), от Министерството на младежта и спорта, по инструкции на здравното [министерство] пристигна постановлението, че е разрешено да се събират до 100 души на открито със задължителното носене на защитни маски.

„Така че сезонът при нас ще започне с Рали Злати бор 2020 (26/27 юни), което се  организира от ASU U3 Рали Тим от Ужице.

„Това е актуалното около сръбския автомобилен спорт за момента.


» ИСТАНБУЛ, Юксел Йозгюр, състезател:

2018 TUR Yoksel Osgur

снимка за rallyxpress: лична фейсбук страница на юксел йозгур
НЕ САМО ПОЗНАВАЧ НА СПОРТА… Като състезател Юксел Йозгюр не е само капацитет в спорта, но е един от най-искрените приятели на българските автомобилисти.

„За момента по възстановяването на първенството в Турция не се казва нищо конкретно. Ясно е, че за Турската моторспорт федерация (TOSFED) по-важното около кризата с COVID-19 не е спреният национален календар, а как се развива обстановката около пандемията, предвид домакинството на наша страна в световния шампионат (Рали Турция, 10-и кръг от световните серии за сезон 2020 – 24/27 септември).

„ Но като гледам обаче как се развиват нещата в световен план, честно казано, се страхувам дали условията ще позволят старта на това силно и атрактивно рали…


» АТИНА. Спирос Хаванетидис, състезател:

„И ние чакаме, първенството не е започнало заради коронависура. Не е обявено нищо официално от властите за това кога, как и при какви условия ще започнат състезанията.

„Ще имам ангажимента, в момента, в който има някаква яснота – да се обадя и да кажа информацията…“

2008 BLG Spiros SD 011

снимка: rallyxpress
ПИЛОТ С ДВА ЛИЦЕНЗА… Спирос Хаванетидис е на върха на групата гръцки пилоти, който е бил лицензиран и от двете страни на границата (със сертификат и от АСК Диамо – бел. ред.) и нееднократно е стартирал в планинските надпревари в Благоевград и Кюстендил.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев