• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Преди 59 лета София приема първо международно рали

Събота, 09 Май 2020 | София, RallyXpress
  Преди 59 лета София приема първо международно рали

БУГАТИ ОТКРИВА СМЕТКАТА,
АЛПИН ЗАТВАРЯ ИСТОРИЯТА

1931 Bbugatti type 49 1
49 ТИП на американското Бугати (на снимката горе) е първият автомобил, който каран от Вили Тусан и Алфонс Еврар печели първото издание на пътния маратон през 1931 г. Тогава „почивката“ е в Рим, преди колоната да отпраши обратно към старт/финала в Лиеж. Четиридесет години по-късно, когато регламентът е променен и се кара на пистата Нюрбургринг, победата е за триото Жак Енри/Маурис Нусбаумер/Жан-Люк Терие, сложили точката в историята на Пътният маратон със своето Рено Алпин А110 (долу).

A110

КОЕ Е ПЪРВОТО голямо международно автомобилно рали, което България приема по своите пътища? Не, не е стартът на първия балкански шампионат през 1967 г. Не е и преминаването на Лондон-Сидни и нощната часова контрола на маратона край Ротондата Свети Георги в двора на  сегашното президентство (1968 г.), не е и софийската ЧК в безкрайното шофиране между Лондон и Мексико две години по-късно.

България и столицата ѝ се появяват в хрониките на ралитата през 1961 г., когато София е „обръщалото“ в програмата на най-дългото и кошмарно надбягване по тези години – от Спа през София и обратно в Белгия, където финалът е в Лиеж.

Тъкмо тази изтощителна гонка, организирана от Кралския автомобилен клуб на Белгия, е реалният предтеча на двата лондонски маратона под шефството на британските вестници Дейли Експрес и Дейли Телеграф и на последвалите ги две Обиколки на Средиземно море, първата от които са спечелени от българите Илия Чубриков и Калчо Хинов (Лада 2101).

„Пътният маратон“ за Златната Кралска купа съществува точно 30 години, в четири от които (1961-1964 г.) неговата най-отдалечена точка е София.

Надпреварата е по т. нар. „открити пътища“ (без затворени скоростни етапи – бел. ред.) и с различни дистанциите през годините – от 3500 до 5500 км. Победител ще е този екипаж, който успее да ги премине – без почивка и на един дъх - в рамките на някакви си 96 часа!

Единственото прекъсване е във времето на Втората световна война, а опитът през 2011 г. да бъде възобновено състезанието (между 1965 и 1971 г. се кара на пистата Нюрбургринг – бел. ред.) се проваля.

Вече не само времената, пътищата и автомобилите са различни, променили са се идеите, а рали-философията вече е съвсем друга.

Било е, без каквото и да е преувеличение,  кошмарно надбягване!

Само си представете каране без почивки, разчиташ само на собствената си техническа помощ и това, което носиш, без сервизно обслужване и половин дузина механици, без пътни книги…

Единствено маршрут с контроли (всяка отворена за по 4 часа!) в градовете по трасето на шест страни (Белгия, Германия, Австрия, бившата Югославия и България) – от Спа, през София до Лиеж.

  Преди 59 лета София приема първо международно рали

колаж от снимки в интернет: rallyxpress
ЗА АЛБУМА СЪС СПОМЕНИТЕ… (горе, 1964 г.) Рауно Алтонен и Тоти Амброуз позират със своя Хинли преди да се отправят към Лиеж за старта на Пътния маратон. (долу) Екипажът дава газ по типичните балкански пътища – много и корав трошляк, шлейф от прахоляк, спукани гуми и… никаква помощ или трафик.


И дълга колона от автомобили - Форд, ВМС, Фолксваген, Порше, Ситроен, Мерцедес, Рено, Волво, СААБ, Татра – във всеки старт повече от 70 машини!

За първи път „Пътният маратон“ стига в София в предпоследния ден на август 1961 г. Това са годините, в което от Фултън сър Уинстън Чърчил отдавна е спуснал  Желязната завеса, а Студената война постепенно е започнала да се нагорещява…

Но така или иначе спортът съществува, а и за една държава от „лагера“ пропагандата на предимствата на строя не е без значение – да, да заповядат, за да видят модерен социалистически град!

Така че искането на белгийците – естествено с разрешението на комунистическите велможи от Партийният дом (многозначително – стартът към Лиеж е под самите прозорци на партийния елит! – виж снимката по-долу) е прието и София попада със снимки от центъра си в сп. Бритиш Моторинг Нюз!

1964 Liege MSNews
снимка: интернет
НА ПЪРВАТА СТРАНИЦА И НА ЧЕЛНОТО МЯСТО … Страницата от британския седмичник Моторинг Нюз и водещото заглавие за победата на Рауно  Алтонен, Тони Амброуз и Остин Хинли 3000 .

Какво точно от София са видели стартиралите в Спа 89 екипажа и добралите се 46 от тях до контролата, е ясно: жълтите павета от времето на Цар Борис III, шпилът на Партийния дом и петолъчката на неговия връх.

Защото почивката, преди обратния път е точно определена – 60 мин!

Легендарният финландски пилот Рауно Алтонен, заедно с британеца Тони Амброуз (Остин Хийли 3000) – победител след последното софийско спиране си припомня:

„С държавите от „лагера“ нямаше обичайна телефонна връзка, така че не бяхме резервирана стая в хотела…“

Да уточним, че точно както и за двата лондонски маратона, колоната паркира до Ротондата Свети Георги, в карето на гърба на тогавашния Гранд Хотел Балкан, сега - Балкан-Шератън.

„Естествено – свободни стаи нямаше и след кратка разправия успях да намеря една стая на обслужващия персонал и рухнах на дивана…“

Алтонен и Амброуз са най-бързи от оцелелите до финала 21 екипажа и печелят, след като в Лиеж финишират не в 96-ия час, а 720 минути по-рано!

2011 MHPWR Liege Sof 001

колаж: rallyxpress
С „ПРЕДВАРЕНИЕ“ ОТ ГОДИНА… (горе, София септември 1961 г.) Снимката на Мартин Холмс от очакваният масов старт на Лиеж-София-Лиеж, който предстои за преполовената колона на Пътният маратон. (долу) Non stop to Bulgaria…  and back – оригиналното заглавие и втората от четирите страници във въвеждащата тема на 32-ия годишнит Пирели Световно Рали (2010-2011), издаван от англичанина Мартин Холмс. По подновяването на маратона Лиеж-София-Лиеж вече се работи, а със спочените от 60-те години Холмс допълва темата за българския кръг от световното първенство в Боровец и очаква нова визита в Софиа.

Преди англо-финландския тандем като първи победител в маратонът през София се записват Ситроен DS 19 на Люсиен Биаки/Джордж Харис (1961 г.), а в следващите две издания (1962 и 1963 г.) са спечелени от Ойген Бьохрингер/Херман Егер (Мерцедес 220 SE).

Трябва да е било истински шок за партийните бонзи, свикнали да бъдат возени в черните 220 SE, виждайки една от каретите си, превърната след 3000 км безмилостно каране по пътищата в очукана бегачка.

„Спях, когато след границата с България Тони ме събуди, за да ми каже, че някакъв човек маха на пътя сякаш иска да го вземем с нас. Казах му да го игнорира и да кара – продължава Алтонен. – Оказа се обаче, че сме попаднали на взривни работи, така че трябваше да изчакаме гърмежа…“

Преди това в Югославия, някъде около Титоград (сега Подгорица), Хийли-то е спряно от пътен полицай, който докато уточни нещата в кабинката на КПП-то, за кратко „арестува“ Амброуз като „шпионин“!

Да не забравяме, че това се случва година и половина след Кубинската криза и всеки западняк е потенциален… капиталистически агент.

За спуканите гуми, за „заминалите“ спирачки, дупките в радиатора, за врящото масло и за ужасните пътища и неработещите бензиностанции (на територията на Югославия и България – особено често!), едва ли трябва да се споменава - в реда на нещата е.

За разлика непредвиденото - участък от пътя, който се оказва съборен от придошла планинска вода, а бродът е около 90 см. На Алтонен и Амброуз обаче им върви, вземайки от местен жител 4 талпи и през импровизирания мост успяват да прехвърлят Остин-а.

На това му се казва бензинова авантюра, в която всяко болтче в автомобилите е подложено на адско натоварване, а екипажът е поставен на тридневно изпитание, в което двамата са на предела на своите физически сили!

ПЪРВАТА ОТ ПЕТТЕ СИ КУПИ ПАТ МОС ПЕЧЕЛИ ОТ МАРАТОНА

Pat Moss 001ПЪРВАТА ОТ ПЕТТЕ си купи като на носителка на Дамския приз в европейския рали-шампионат, легендарната британска състезателка Пат Мос (на снимката) дължи именно на маратона за Златната купа. Тя е смятана за една от най-успешните автомобилни състезателки в ралитата в досегашните години, записала на своето име 3 победи в генералното класиране и седем пъти стъпвала на подиума. Като професионален автомобилен пилот, Мос, която е сестра на починалия в средата на април британски пилот от Ф1 Стърлинг Мос, завършва на два пъти на 4-о място в Лиеж-Лиеж.

И в двете състезания англичанката е зад волана на Остин Хинли 1000), като успехът в надпреварата през 1964 г. ѝ носи първата голяма дамска победа в еврошампионата.

Две години по-късно Пат, в партньорство с Ан Уисдъм, печелят Лиеж-Рим-Лиеж (Остин Хинли 1000), а след още два сезона англичанката става и първата дама, завършила на подиума на британското RAC Рали.

Този успех, но вече със СААБ 96, е допълнен от третото място в Сафари Рали през 1962 г., но самата Пат смята за свой най-голям успех победата в нидерландското Лале Рали, където тя печели с хитът на ВМС през 60-те години на ХХ век -  Мини Купър.

1964 LIE SOF Pat Mos 000

снимка: автобиографичната книга на състезателката
ДВЕТЕ ПЪРВИ ДАМИ… Пат Мос и Ан Уисдъм на финала на маратона от Лиеж през София и обратно.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев