• ...ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО ПРОДЪЛЖАВА: КАКТО СЕ И ОЧАКВАШЕ ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА -ОТЛОЖЕНО, В ПАНАГЮРИЩЕ ВИСЯТ 90 НА СТО...

     

  • ...ТЪРНОВСКИЯТ ЕТЪР РЕЙСИНГ ТИМ ГОТОВ С ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАЯВЕНИТЕ ПИЛОТИ ЗА УИКЕНДА НАД ЛЯСКОВЕЦ...

  • ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

Миро Ангелов със своя първи тест на трасето в Твърдица

Събота, 30 Май 2020 | Твърдица, RallyXpress
Миро Ангелов със своя първи тест на трасето в Твърдица

ЕДНА МИНУТА С ВИДЕО ОТ
ПЪРВИЯ ТЕСТ В ТВЪРДИЦА

ЧАСТ ОТ ездата на Миро Ангелов в днешния първи полу тест с новата Шкода Фабия R5 Ево на търновския Мегапорт Тим можете да видите ТУК.

Video Miro

ТОЧНО 93 ДНИ, след като новият автомобил Шкода Фабия R5 Ево „проби“ короновирусната блокада на страната и паркира в халетата на Моторспорт Академията (МСА) в Твърдица (виж ТУК), днес двойният национален шампион в класическите ралита и спринта за 2018 г.

Мирослав Ангелов (на снимката) направи първо каране на бегачката си. Пилотът на Мегапорт излезе с Ево-то на картинг-трасето на МСА, за първо опознаване с колата, но няма как да се каже, че това е било пълноценен предсезонен тест за Ангелов.

Причините са най-малко две – навъртените километри са по пистово трасе, а отделно, пилотът е карал без навигатор.

Понеже това е трасе, типично за картинг, Ангелов не е бил в състояние подобаващо да усети възможностите на новото си „оръжие“.

Миро Ангелов със своя първи тест на трасето в Твърдица

снимка за rallyxpress: моторспорт академия твърдица
ЗА ПЪРВОТО ТЕСТОВО КАРАНЕ… Миро Ангелов е заел мястото си в кокпита на новата R5 и се подготвя за първи път да даде газ на „еволюцията“.


„Това е първия случай, в който я карам в решим „спорт“. Разбира се, че и пистата е къса (около 850 м – бел. ред.), и е и спъната… Така че някои от завоите трябваше да ги правя на 2-а скорост. Но макар и много малко, успях да видя разликите – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Ангелов.  

„Примерно – генерално по-късите скорости, много по-лесната работа с ръчната спирачка, това, че старата [„ер-петица“] губеше много време в обратните завои, което сега го няма…“

Поради крайно ограничените възможности на трасето – все пак неговите характеристики имат съвсем различни цели, както казва Петър Гьошев, задачата за днес е била „…да се „събуди“ пилотът“, след като обичайно по това времена сезона вече има извъртени поне две състезания.

И пак поради спецификата на картинг-пистата -  напълно разбираемо - екипът на Гьошев и Ангелов са работили малко по окачването, но не и диференциалите.

Общо за краткото време на този, както биха се изразили специалистите от НСА „подвеждащ тест“, Ангелов е направил точно 16.03 км в три сесии по от около 6 км за всяка нова и различна конфигурация, която Гьошев е построявал за своя състезател.

20200323 BG Evo 5

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress от преминалата през пандеминия "кордон" Шкода Фабия R5 Ево на Мирослав Ангелов

ПЕПИ ГЬОШЕВ: ОТ ТЕСТОВЕ НА ТАКИВА ТРАСЕТА РЕАЛНО НЯМА СМИСЪЛ

В МОМЕНТА, в който АФБ определи датите на състезанията, ще имаме възможността да направим пълноценни тестове на трасета, които са близки по своите характеристики, на онова, което предстои като програма за Мирослав Ангелов“, казва Петър Гьошев за предстоящите тестове преди реалния старт на рендосаният от пандемията сезон. Екипът на Моторспорт Академия от тази година е ангажиран с поддръжката на екипажа на Мегапорт Рейсинг.

Гьошев е категоричен, че от подобни „…пистови изпитания реално няма смисъл.“, тъй като те не са направени на трасета, които имитират или поне малко да се доближават до характеристиките на специалните етапи, които са част от ралитата в първенството на страната.

„И заради още нещо – такъв тест по-скоро наподобява градски скоростен етап, а не е като типичен специален етап…“

За момента шефът на МСА очаква конкретните дати за предвиждания три-кръгов рали-сезон, за да определи и онези места, на които да бъде направен и както му се полага първия реален тест на „ево-то“ – с навигатора, със записките, с промяна на настройките на амортисьорите…

„Ясно е, че той [Миро] има усет към траекториите и към завоите и това днес се потвърди ясно – обяснява Гьошев. – Но повечето работа предстои на реалните тестови трасета.“

20200530 Miro Test 002

снимка за rallyxpress: моторспорт академия твърдица
КРАТЪК АНАЛИЗ КАТО ЗА КРАТЪК ТЕСТ… Петър Гьошев и Миро Ангелов обсъждат първите 16 км, които са записани на сметката на новата Шкода R5 Ево.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев