• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Кризата COVID-19 силно удари и по Ралито на Легендите

Понеделник, 05 Октомври 2020 | от Вальо Колев, Сан Марино
Кризата COVID-19 силно удари и по Ралито на Легендите

ТАЗИ ГОДИНА ще остане в историята като годината, в която всичко се променя много бързо заради кризата с COVID-19 и Ралито на Легендите е поредното състезание, върху което пандемията се стовари много силно. Дори и за малкото допусната публика, контролът беше засилен до най-висока степен, включително и на територията на сервизния парк. Там всички трябваше да са бъдат със задължителните маски и на не по-малко задължителната безопасна дистанция. Да, фенове имаше, но се усещаше, че те са доста по-малко от колкото предни години.

Това се забеляза още в петъчния шейкдаун, където на култовата поляната, разположена на километър от старта, остана наполовина празна,  ако се прави сравнение с миналата година.

Дори и обичайният бивак от кемпери, които се оформя още от предната вечер, изглеждаше  някак си рехав, а десетките знамена, които се вееха от предишни години, сега можеха да се преброят на пръстите на едната рака!

При това става дума за флаговете и тотемите на най-върлите фенове, които – въпреки COVID-19 се поздравяваха с израза „И тази година сме тук!!!“

Кризата COVID-19 силно удари и по Ралито на Легендите

снимки: валентин колен/rallyxpress
ШУМЕНСКИЯТ СТАН, БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК… Те пак са тук и е ясно, че това не е само от носталгията по истинските години в спорта със страховитата група В, но и заради страстта към спорта, която може да бъде разбрана единствено от „заразени“ като шуменци фенове…


Това особено силно важеше за шуменската фаланга, която има едва ли не свое запазено място на поляната, а присъствието на българския стан, над който се вее българския трибагреник е добре запомнено от всички останали, които казват: „И тази година сме тук!!!“  

Ралито на Легендите, което през ковид-сезона направи своето предюбилейно издание, сека премина под силното присъствие на М-Спорт и то, не само защото „Овала“ е един от основните спонсори, но и заради дузината коли на марката от последните две-три поколения, но и легендарни автомобили Форд от миналото:

2020 RALEG Vatanen VK 001

2020 RALEG Vatanen VK 000

снимка: валентин колен/rallyxpress
В ЦЕРЕМОНИЯТА И СЛЕД НЕЯ… (горе) Фабриция Понс и Ари Ватанен говорят от арката на Рали на Легендите пред селектираната от пандемията публика. (долу) Екипажът специално позира пред камерата на RallyXpress, застанал до една от легендарните машини на Форд Ескорт Косуърт (1993).

Ари Ватанен и навигаторката му Фабриция Понс, италианската фигура за тази марка - Мики Биазион, Франсоа Делкур, местната звезда Пауло Диана, как без най-атрактивния янки (!) - Кен Блок, Манфред Помер, както и  действащите рали пилоти - Симоне Кампедели и Адриян Формо.

2020 RALEG Audi VK 002

снимка: валентин колен/rallyxpress
„АХ, ТАЗИ МУЗИКА! АХ, ТОВА „ЛЪЗГАНЕ!“… Австриецът Марко Мауер атрактивно е насочил своето Ауди Куатро (1985) към върха на завоя в спънатото като за учебник трасе на скоростния етап.

Ралито на Легендите е истински автомобилен феномен. Но в същото време тази митична надпревара (тази година събра 129 автомобила!!! в категориите – Наследство, LSX, Звезди-легенди и Легендите на ралито) има трудно оценимото призвание на жива история на спорта.

Не, не анимираната или възпроизведена като жива картина. Тона не е и напечатаната история, колкото и богато да е илюстрирана. Не е са просто преразказани неща.

Това е история, която оживява пред очите ти и може да бъде докосната, усетена и помирисана.

Това е живата историята на спорт, който няма своя аналог, а показаното може да се види поне веднъж на година.

2020 RALEG Ford VK 002

снимка: валентин колен/rallyxpress
НА ПЪЛНА ГАЗ КРАЙ ПОЛЯНАТ Фабрицио Фонтана чертае завоите със Форд Фиеста WRC Плюс, принуждавайки цялата поляна неистово да го аплодира.

ЗА ЧАСОВЕ СТИХИИТЕ ПОБЕДИХА РАЛИ САНРЕМО

от Вальо Колев, RallyXpress

УЖАСЯВАЩО тежката метеорологична обстановка стана причина 67-ото рали Санремо да бъде отменено. Изключително широко разположеният циклон, преминал над града през нощта преди състезанието подложи не невероятно изпитание както организаторите, така и местната гражданска защита, която всячески се опитваше да отстрани наносите от кал, листа и камъни и падналите дървета по преходите към отсечките на ралито.

2020 SAN REM Fall

колаж: rallyxpress
БЕЗВЪЗВРАТНО… Официалното съобщение за отмяната на състезанието, поместено на сайта на Рали Санремо.

Но срещу природата понякога човек е безсилен!

В момента, в който се оказа, че по две от трите скоростни отсечки на ралито е имало пропадания на асфалта от по метър два, първоначално се взе решение за отлагане на старта с 1 час, а в последвалото обсъждане на информацията от маршалите, които са на терен – до пълното отменяне на надпреварата.


2020 SANR prehod VK

снимка: валентин колен/rallyxpress
КАЛ, НАНОСИ, ЛИСТА… Така изглеждаше единият от преходите между специалните етапи на Рали Санремо.

2020 SAN REM 000

снимка: официален сайт на ралито
ПАГУБНО ЗА РЕГИОНА… Подобни пропадания по живописните пътищата около града се оказаха не само фатални за рали Санремо, но и за общинската администрация.

2020 SANR prehod VK 002

снимка: валентин колен/rallyxpress
ГОТОВИ С ТЕЖКАТА ТЕХНИКА… Екипи от гражданската защита в региона се готвят, за да противостоят доколкото това е възможно на природната стихия.

2020 SANR Andreuch VK 003

снимка: валентин колен/rallyxpress
НА ФОНА НА БУШУВАЩОТО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ Обут със състезателните гуми, автомобилът на Паоло Андреучи седи в изчакване на решението в щаба на рали Санремо.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев